Sposób przygotowania:
Kruchy torcik z bitą śmietaną i...
Oddzielić białka od żółtek. Z żółtek z cukrem ukręcić kogel- mogel (można mikserem). Mąkę wraz z proszkiem wysypujemy na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki masło (można wsadzić na jakiś czas do zamrażalki i utrzeć na tarce) posiekać nożem. Do mąki dodać żółtka nadal siekając a po 2- 3 minutach dodać śmietanę i wszystko zarobić. Wysmarowaną Kasią tortownicę wykleić kruchym ciastem ( spód i boki do wysokości 6 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp 190 stopni . Po upieczeniu na złoty kolor, wyjmujemy tortownicę z piekarnika i studzimy ciasto . Po wystudzeniu skorupkę z kruchego ciasta napełniamy miękkimi owocami - maliny, poziomki, truskawki, jagody, jeżyny itp. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy krótko na najwyższych obrotach miksera, pod koniec ubijania dodajemy cukier i śmietan fix i jeszcze miksujemy 1 minutę, by cukier się rozpuścił . Wykładamy ubitą śmietanę na owoce ułożone w kruchej skorupce i odstawiamy do zastygnięcia. Ciasto to jest pyszne na drugi dzień po zrobieniu.
misia53
Termar
U mnie są jeszcze świeże truskawki tylko droższe, wczoraj na targu Pani sprzedawała po 6 zł za kilogram.
Ale można robić to ciasto z zamrożonych bez ich rozmrażania. Z kompotu nie bardzo, są miękkie i bez koloru..to już lepiej gdy mamy truskawki w cukrze...