Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Kruchy torcik z bitą śmietaną i...

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Kruchy spód, owoce, zanurzone w bitej śmietanie to sama poezja smaku.

Kruchy torcik z bitą śmietaną i...

Składniki:

Kruchy torcik z bitą śmietaną i...

 

  • mąka - 0,5 kg,
  • Kasia - 250g,
  • jajka - 5 szt,
  • cukier--- 1 szklanka,
  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki,
  • śmietana kwaśna - 2-4 łyżek.
  • Kasia 2-3 łyżki do wysmarowania tortownicy,
  • śmietana kremówka - 400 ml,
  • cukier kryształ - 3-4 łyżki,
  • śmietan - fix
  • miękkie owoce np. maliny,

Sposób przygotowania:

Kruchy torcik z bitą śmietaną i...
Oddzielić białka od żółtek. Z żółtek z cukrem ukręcić kogel- mogel (można mikserem). Mąkę wraz z proszkiem wysypujemy na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki masło (można wsadzić na jakiś czas do zamrażalki i utrzeć na tarce) posiekać nożem. Do mąki dodać żółtka nadal siekając a po 2- 3 minutach dodać śmietanę i wszystko zarobić. Wysmarowaną Kasią tortownicę wykleić kruchym ciastem ( spód i boki do wysokości 6 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp 190 stopni . Po upieczeniu na złoty kolor, wyjmujemy tortownicę z piekarnika i studzimy ciasto . Po wystudzeniu skorupkę z kruchego ciasta napełniamy miękkimi owocami - maliny, poziomki, truskawki, jagody, jeżyny itp. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy krótko na najwyższych obrotach miksera, pod koniec ubijania dodajemy cukier i śmietan fix i jeszcze miksujemy 1 minutę, by cukier się rozpuścił . Wykładamy ubitą śmietanę na owoce ułożone w kruchej skorupce i odstawiamy do zastygnięcia. Ciasto to jest pyszne na drugi dzień po zrobieniu.

Tagi:

jajko jajka