jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Kruszon Bodzia

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Deser z zapiekanych śliwek pod kruszonką, podawany na gorąco z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną:)

Kruszon Bodzia

Składniki:

Kruszon Bodzia

 

  • CIASTO
  • 15 dag mąki pszennej
  • 8 dag cukru kryształu
  • ½ kostki masła
  • 1 cukier waniliowy
  • MASA
  • 70 dag śliwek (rabarbar)
  • 3-4 łyżki cukru kryształu
  • sok z ½ cytryny

 

Sposób przygotowania:

Kruszon Bodzia
Śliwki wypestkować, pokroić na ćwiartki. Z przepisu na ciasto wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto, aby powstała kruszonka. Następnie w naczyniu żaroodpornym poukładać owoce, polać je sokiem z cytryny, posypać 3-4 łyżkami cukru i kruszonką. Piec bez przykrycia około 40-50 minut w temperaturze 200°C. Podawać na gorąco z lodami waniliowymi.

Tagi:

ciasto śliwki