jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Kruszon truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ten orzeźwiający napój z bąbelkami polecam na biesiady ogrodowe i wszelkiego rodzaju letnie przyjęcia!

 Kruszon truskawkowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kruszon truskawkowy

 

  • 250 g truskawek
  • 1/2 szklanki syropu z kwiatów czarnego bzu (lub kilka łyżek brązowego cukru)
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
  • 0,7 l wina deserowego
  • 1 wino musujące (szampan) lub woda mineralna gazowana w wersji lekkiej

 

Sposób przygotowania:

Kruszon truskawkowy
Myjemy, obieramy truskawki z szypułek. Małe kroimy na połowę, duże na cztery części. Zalej syropem (lub zasyp cukrem), dodaj kardamon i odstaw do lodówki na kilka godzin. Wlewamy wino deserowe i odstawiamy znowu w chłodne miejsce na kolejne kilka godzin. Przed podaniem dolewamy szampana lub wodę mineralną w wersji lekkiej. Ta druga przypomina szprycera z dodatkiem owoców. Podajemy w wazie lub dzbanie. Nalewamy do szklaneczek.
 Kruszon truskawkowy
Myjemy, obieramy truskawki z szypułek. Małe kroimy na połowę, duże na cztery części.
 Kruszon truskawkowy
Zalej syropem (lub zasyp cukrem), dodaj kardamon i odstaw do lodówki na kilka godzin.