gmackos

gmackos

Szef Kuchni
[Przepisów: 38]

Kulki czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowa wersja czekoladowych pralin dla wszystkich łasuchów.

Kulki czekoladowe

Składniki:

Kulki czekoladowe

 

  • 1 tabliczka gorzkiej (przynajmniej 70%) czekolady,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 30g masła niesolonego,
  • 1/2 szklanki cukru pudru lub cukru bardzo drobnego,
  • 4 czubate łyżki kakao,
  • laska wanilii,
  • Dodatki do obtaczania pralin według preferencji:
  • kakao, cukier puder, wiórki kokosowe, pokruszone orzechy, migdały lub herbatniki

Sposób przygotowania:

Kulki czekoladowe
Połamać czekoladę na kawałki. Laskę wanilii przekroić na pół i wyjąć czubkiem noża nasionka. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy czekoladę oraz wanilię. Rondelek postawić na niewielkim ogniu i mieszając doprowadzić do rozpuszczenia czekolady. Odstawić i odczekać aż masa wystygnie, dodać masło, kakao oraz cukier puder mieszając cały czas dokładnie. Uzyskaną masę wstawić do lodówki, gdzie powinna dobrze się schłodzić. Następnie pozostaje już tylko formować z masy kulki i obtaczać w wybranym przez nas dodatku dekoracyjnym jak kakao, cukier puder orzechy itp. Po wykonaniu tej czynności uzyskane pralinki można włożyć z powrotem do lodówki celem ujednolicenia się czekoladek. Podawać na talerzu różne praliny w ozdobnych papierowych papilotkach. SMACZNEGO

Tagi:

czekolada