Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 943]

Kurczak pieczony w rękawie z figami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 320
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kurczak jest niezwykle soczysty i posiada miękkie mięso, rumianą skórką oraz delikatnie słodki posmak fig, które bardzo lubię.

Kurczak pieczony w rękawie z figami

Składniki:

Kurczak pieczony w rękawie z figami

 

  • 3 ćwiartki z kurczaka (mogą być dowolne części z kurczaka)

Marynata:

  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki curry
  • pieprz (według smaku)

Dodatkowo:

  • 5 suszonych fig

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony w rękawie z figami

Marynata:

Kurczak pieczony w rękawie z figami
Marynata powinna być doprawiona według własnego smaku.

Składniki marynaty należy porządnie wymieszać.

Przed pieczeniem:

Kurczak pieczony w rękawie z figami
Ja dodatkowo ćwiartki przecinam na dwie części.

Kurczaka umyć, można też przeciąć i po osuszeniu dokładnie posmarować uprzednio przygotowaną marynatą. Całość odstawić do lodówki minimum na kilka godzin, ale tą czynność można pominąć. Następnie mięso należy przełożyć do rękawa do pieczenia, dodać figi i związać.

Pieczenie:

Kurczak pieczony w rękawie z figami
Czas pieczenia zależy od mięsa oraz piekarnika.

Kurczaka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec do miękkości w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia rękaw można rozciąć, dzięki czemu skórka nabierze rumianego koloru.