Ag.Zetka

Ag.Zetka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 449]

Kurczak w sosie chili w cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mięsa w cieście francuskim świetnie smakują zarówno w wesji na ciepło, jak i,pododajemy upieczeniu i ostudzeniu, jako przekąska na zimno. Tym razem polecam pierś z kurczaka w słodkim sosie chili, z warzywami, w cieście francuskim.

Kurczak w sosie chili w cieście francuskim Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurczak w sosie chili w cieście francuskim

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 pierś z kurczaka
  • kawałek czerwonej papryki
  • kawałek cukinii
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kawałek cebuli
  • słodki sos chili (ok. 3/4 - 1 szklanki)
  • garść startego sera żółtego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • oregano

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie chili w cieście francuskim

Przygotowanie farszu

Kurczak w sosie chili w cieście francuskim
Pierś z kurczaka polewamy sosem chili i odstawiamy do lodówki

Pierś z kurczaka opłukujemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem, polewamy sosem chili, odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Warzywa myjemy. Cukinię kroimy na plasterki, paprykę w paseczki, cebulę w plastry lub piórka. Plasterki cukinii oprószamy solą, pieprzem i oregano.

ETAP 2:

Kurczak w sosie chili w cieście francuskim
Ciasto francuskie smarujemy sosem, układamy mięso i warzywa.

Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Sos chili z kurczaka łączymy z majonezem. Ciasto francuskie rozwijamy, boki nacinamy jak na zdjęciu. Środek smarujemy sosem, na sos wykładamy mięso, a na mięsie układamy warzywa poza pomidorkami.

ETAP 3:

Kurczak w sosie chili w cieście francuskim
Na mięso i warzywa wykładamy starty ser żółty

Na warstwie warzyw układamy pierzynkę z sera.

ETAP 4:

Kurczak w sosie chili w cieście francuskim
Ciasto zwijamy, na wierzch wykładamy pomidorki

Całość zwijamy. Na wierzch wykładamy połówki pomidorków i opcjonalnie kilka paseczków papryki. Całość można oprószyć ulubionymi ziołami.
Pieczemy w 200 st.C 40-45 minut.