patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Udziec z indyka faszerowany żołądkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna wedlina na święta i nie tylko. Polecam zarówno do obiadu jak i na kanapki. Smakuje znakomicie.

Udziec z indyka faszerowany żołądkami

Składniki:

Udziec z indyka faszerowany żołądkami

 

  • 1.5 udzca z indyka
  • 0.5 kg żołądków drobiowych
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka papryki chilli
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
  • 1 łyżeczka majeranku i bazyli

Sposób przygotowania:

Udziec z indyka faszerowany żołądkami
Żołądki myję a następnie gotuję w osolonej wodzie ok 20 min. Udziec z indyka myję wycinam kostki, kości oraz chrząstki. Można również usunąć skórę. Rozkrajam wzdłuż ale uważam żeby nie przekroić mięsa. Mięso nacueram przyprawami. Na środek kładę Żołądki,posypuję pieprzem i solą do smaku. Zawijam. Wkładam mięso. Do siatki do wędlin. Piekę w piekarniku pod przykryciem najlepiej w naczyniu żaroodpornym ok 1.5 godziny w 180 stopniach. Podaję odrazu albo zdejmuję siatkę, pozostawiam do wystygniecia, wkładam do lodówki na monimum kilka godzin i kroję do kanapek.