mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Kurczak po seczuańsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Szybka, pikantna potrawa idealna na zimowy obiad :)

Kurczak po seczuańsku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kurczak po seczuańsku

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 400 g pieczarek
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula
  • pikantny sos seczuański pomidorowy
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Kurczak po seczuańsku
Pierś z kurczaka myje, osuszam i kroję w kostkę. Umyte warzywa (marchewkę i papryki) kroję w cienki paseczki, a pieczarki w półplasterki. W rondelku na oleju podsmażam drobno posiekaną cebulę, aż się zeszkli, wtedy dodaje pokrojonego kurczaka i smażę kilka minut, aż się lekko zarumieni. Następnie dodaję warzywa, smażę do czasu aż będą odpowiednio miękkie. Zmniejszam ogień, dodaje sos seczuański i duszę jeszcze około 5 minut. Podaje danie na gorąco z ugotowanym ryżem.
Kurczak po seczuańsku
Obraną marchew kroję cienkie paseczki, podobnie paprykę
Kurczak po seczuańsku
Piersi kurczaka myję, kroję w kostkę i podsmażam na oleju