Lancerciu

Lancerciu

Starszy Kucharz
[Przepisów: 16]

Kurczak słodko-ostry z ryżem :)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

ŁATWO SZYBKO I PRZYJEMNIE polecam na niespodziewane wizyty znajomych :D

Kurczak słodko-ostry z ryżem  :) Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kurczak słodko-ostry z ryżem :)

 

  • Fileciki z kurczaka (ja użyłam pojedyncza pierś)
  • papryczki chilli 1-2 szt (1 dla tych co nie przepadają za ostrym:))
  • cukier 3-4 łyżki
  • oliwa (do podsmażenia)
  • cebulka szalotka 1szt średnia
  • fasolka płaska (może być mrożona ale wyjmijcie ją wcześniej)
  • ryż jaśminowy

 

Sposób przygotowania:

Kurczak słodko-ostry z ryżem :)
Przed rozpoczęciem gotowania przygotowujemy głęboką patelnie (lub wok) oraz mały garnuszek z osolona wodą na ryż :) Skoro już posiadamy powyższe rzeczy zaczynajmy ! 1. Musimy pokroić jedną średnią szalotkę w kosteczkę i jedną lub dwie dla wytrwałych :) papryczki chilli kroimy w wąziutkie paseczki całość wrzucamy na rozgrzana oliwę 2. Podsmażamy chwilkę, tak by cebulka się zeszkliła, poczujecie cudny lekko ostrawy zapach, wtedy dodajemy 2 duże łyżki cukru, mieszamy i podlewamy wodą tak by na patelni było około 0,5 cm wody. Zostawiamy na średnim ogniu u mnie to 5-tka,ale skalę mam do 9-ciu :) u każdego może być inaczej, w przypadku starych kuchenek będzie to 1,5 :) 3.Pokrójcie fasolkę w paseczki lub kosteczki -jak wolicie :) dorzućcie do wszystkiego 4.Kroimy filecik z kurczaczka w kosteczkę i czekamy około 5-8 minut, aż nasz sosik się trochę zredukuje (w międzyczasie zalecam nastawić wodę z solą, by się ugotowała i wrzucić do niej torebkę ryżu jaśminowego ) 5.Dorzucamy kurczaczka na patelnię i mieszamy (gdy sos jest za gęsty podlejcie go odrobinę wodą tak by się nie przypalił) 6. Jeżeli dodaliście 2 papryczki dorzućcie teraz jeszcze 2 łyżki cukru, jeżeli jedną to dodajcie jedną łyżkę 7.Teraz to już tylko kwestia chwilki poczekania nad garnuszkiem sos powinien być lepkawy i dość gęsty wtedy możemy go zdjąć z płyty:) 8. Wyciągnijcie ryż, gdy już dojdzie, mój akurat po dodaniu fasolki był gotowy do wyjęcia :) Gotował się 15 minut . Równie dobrze możecie wcześniej ugotować ryż jeżeli nie chcecie go pilnować :D 9. Wyjmijcie ulubiony talerz, ułóżcie na nim ryż wedle gustu. Ja skorzystałam z kubeczka,tak by ryż miał ładny kształt. Następnie polejcie całość sosem . ŻYCZĘ WSZYSTKIM SMACZNEGO !
Kurczak słodko-ostry z ryżem  :)
Cebulka z chilli zalana wodą i posypana cukrem (pkt2)
Kurczak słodko-ostry z ryżem  :)
Fasolka chilli i cebulka (pkt3)
Kurczak słodko-ostry z ryżem  :)
Kurczaczek chilli cebulka i fasolka podlana wodą by nic się nie przypaliło (pkt4,5,6)