Sposób przygotowania:
Kurczak słodko-ostry z ryżem :)
Przed rozpoczęciem gotowania przygotowujemy głęboką patelnie (lub wok) oraz mały garnuszek z osolona wodą na ryż :) Skoro już posiadamy powyższe rzeczy zaczynajmy ! 1. Musimy pokroić jedną średnią szalotkę w kosteczkę i jedną lub dwie dla wytrwałych :) papryczki chilli kroimy w wąziutkie paseczki całość wrzucamy na rozgrzana oliwę 2. Podsmażamy chwilkę, tak by cebulka się zeszkliła, poczujecie cudny lekko ostrawy zapach, wtedy dodajemy 2 duże łyżki cukru, mieszamy i podlewamy wodą tak by na patelni było około 0,5 cm wody. Zostawiamy na średnim ogniu u mnie to 5-tka,ale skalę mam do 9-ciu :) u każdego może być inaczej, w przypadku starych kuchenek będzie to 1,5 :) 3.Pokrójcie fasolkę w paseczki lub kosteczki -jak wolicie :) dorzućcie do wszystkiego 4.Kroimy filecik z kurczaczka w kosteczkę i czekamy około 5-8 minut, aż nasz sosik się trochę zredukuje (w międzyczasie zalecam nastawić wodę z solą, by się ugotowała i wrzucić do niej torebkę ryżu jaśminowego ) 5.Dorzucamy kurczaczka na patelnię i mieszamy (gdy sos jest za gęsty podlejcie go odrobinę wodą tak by się nie przypalił) 6. Jeżeli dodaliście 2 papryczki dorzućcie teraz jeszcze 2 łyżki cukru, jeżeli jedną to dodajcie jedną łyżkę 7.Teraz to już tylko kwestia chwilki poczekania nad garnuszkiem sos powinien być lepkawy i dość gęsty wtedy możemy go zdjąć z płyty:) 8. Wyciągnijcie ryż, gdy już dojdzie, mój akurat po dodaniu fasolki był gotowy do wyjęcia :) Gotował się 15 minut . Równie dobrze możecie wcześniej ugotować ryż jeżeli nie chcecie go pilnować :D 9. Wyjmijcie ulubiony talerz, ułóżcie na nim ryż wedle gustu. Ja skorzystałam z kubeczka,tak by ryż miał ładny kształt. Następnie polejcie całość sosem . ŻYCZĘ WSZYSTKIM SMACZNEGO !