WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Kurczak w powidłach i ketchupie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczny, miękki kurczak w aromatycznym i pełnym wyrazistych smaków sosie z powideł śliwkowych i ketchupu.

Kurczak w powidłach i ketchupie

Składniki:

Kurczak w powidłach i ketchupie

 

  • ok 1,5 kg piersi z kurczaka
  • 1 słoik powideł śliwkowych-ok.400 g
  • 1 opak. ketchupu pikantnego-ok.400 g
  • 1 kieliszek wina
  • 2 duże cebule
  • olej do smażenia
  • mąka do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Kurczak w powidłach i ketchupie

Cebula

Kurczak w powidłach i ketchupie
Wino możemy dodać białe lub czerwone, aby nie słodkie.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju i dodajemy cebulę. Podsmażamy i wlewamy wino, zagotowujemy.

Sos

Kurczak w powidłach i ketchupie
Wszystkie składniki na sos razem gotujemy.

Do garnka wlewamy powidła śliwkowe i ketchup. Mieszamy i gotujemy razem ok 5-10 min na wolnym ogniu.

Mięso

Kurczak w powidłach i ketchupie
Kawałki kurczaka zalewamy ugotowanym sosem.

Oczyszczone piersi z kurczaka kroimy na dość duże kawałki. Obtaczamy w mące i podsmażamy na rumiano. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy gorącym sosem i zamykamy.

Pieczenie

Kurczak w powidłach i ketchupie
Kurczaka w sosie zapiekamy ok godziny w 180 st.

Najlepiej zostawić kurczaka na kilkanaście godzin, po wystudzeniu chowając do lodówki i upiec następnego dnia, ale można też od razu wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 1 godziny. Podajemy z ryżem.


Tagi:

danie kurczak