Sposób przygotowania:
Kurczak w sosie śmietanowym
Jeśli udka kurczaka są duże to przeciąć je na dwie części, natrzeć przyprawą do kurczaka, tymiankiem i dać do lodówki na 3 godziny.
Udka z marynatą włożyć do gorącego oleju rzepakowego, zrumienić na złocisto z każdej strony. Wlać wodę, pod przykryciem dusić z 35 minut, do miękkości mięsa. Do smaku dodać sól i pieprz mielony. Na koniec wymieszać mąkę ze śmietaną i wodą, wlać do wywaru, mieszać do zagęszczenia sosu. Zdjąć z ognia.
Ziemniaki ugotowane z solą utłuc tłuczkiem, podawać z sosem, posypać koperkiem, surówka jaką się lubi.
Udka z marynatą włożyć do gorącego oleju rzepakowego, zrumienić na złocisto z każdej strony. Wlać wodę, pod przykryciem dusić z 35 minut, do miękkości mięsa. Do smaku dodać sól i pieprz mielony. Na koniec wymieszać mąkę ze śmietaną i wodą, wlać do wywaru, mieszać do zagęszczenia sosu. Zdjąć z ognia.
Ziemniaki ugotowane z solą utłuc tłuczkiem, podawać z sosem, posypać koperkiem, surówka jaką się lubi.