blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Kurki z wątróbką drobiową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Świetny przepis naprawdę polecam!

Kurki z wątróbką drobiową

Składniki:

Kurki z wątróbką drobiową

 

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 250 g kurek
  • 3 cebule
  • 4 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki bulionu drobiowego
  • łyżka zasmażki błyskawicznej
  • 1/2 pęczka szałwii
  • mąka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kurki z wątróbką drobiową
Kurki oczyścić, szybko opłukać na sicie, osuszyć papierowym ręcznikiem. Wątróbki umyć, osuszyć. Listki szałwii opłukać, osuszyć. Cebule obrać, pokroić w talarki. Łyżkę oleju rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę, smażyć na średnim ogniu 10 min. Wątróbki oprószyć mąką. 3 łyżki oleju rozgrzać i w rondelku, obsmażyć I wątróbki. Wyjąć z rondla, i oprószyć solą i pieprzem. Do tego samego ron- i delka włożyć kurki, sma-1 żyć przez 5 min, mieszając I od czasu do czasu. Przyprawić solą i pieprzemJ Bulion wlać do kurek, gotować grzyby przez 3 min. Dodać zasmażkę, zagotować. Wątróbki i listki szałwii dodać do kurek, podgrzewać jeszcze przez ok. 1 min. Na końcu dołożyć prze-smażoną cebulę.

Tagi:

kurki grzyby