Sposób przygotowania:
Łaciaty deser budyniowy z czekoladą
Zagotowałam 500 ml mleka z 3 łyżkami cukru. W 100 ml mleka rozmieszałam 1 , 5 opakowania budyniu - wlałam na wrzące mleko i mieszając intensywnie gotowałam 3 minuty. Przelałam do miseczki i przykryłam folią spożywczą. Odstawiłam do całkowitego wystudzenia. Tak samo przygotowałam drugą część budyniu i dopiero gdy odstawiłam go do wystudzenia stwierdziłam, że jestem matołek bo przecież mogłam wszystko ugotować razem i podzielić na 2 równe części, ale zrobiłam już jak zrobiłam. Do dwóch miseczek wrzuciłam, oczywiście oddzielnie, połamaną na kawałeczki czekoladę ciemną i białą. Rozpuściłam je w kąpieli wodnej czyli ustawiając miseczki na rondelkach w lekko wrzącą wodą. Zimną śmietanę ubiłam na sztywno. Jedną porcję budyniu zmiksowałam dolewając czekoladę ciemną. Gdy masa była jednolita i gładka dodałam do niej połowę ubitej śmietany i delikatnie wmieszałam ją łyżką. Do drugiej części dolałam czekoladę białą, zmiksowałam, dodałam pastę waniliową i resztę śmietany - wymieszałam. Masy nakładałam do szklanek, po łyżce każdej, do wyczerpania składników. Gotowe porcje deseru posypałam startą czekoladą i udekorowałam czekoladowymi gwiazdkami. Chłodziłam przez kilka godzin w lodówce. Z tej ilości składników zrobiłam 8 dużych porcji deseru.