Sposób przygotowania:
Łamańce z makiem
Do przesianej na stolnicę mąki dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, które odkładamy do lodówki na 1 godzinę. Na lekko posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość 0,5 cm i wykrawamy szklanką krążki. Układamy krążki na posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formie i pieczemy w temp. 190*C na złoty kolor. Po lekkim ostudzeniu wyjmujemy ciastka na deseczkę. Mak płuczemy zimną wodą, następnie dwukrotnie zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na sicie. Gdy mak obcieknie, dodajemy cukier puder, śmietanę i migdały. Masę makową najlepiej ucierać drewnianą pałką w makutrze ok. 1 godz. Gotową masę wykładamy na półmisek tworząc kopczyk i obkładamy łamańcami.