Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Przepisy na kawę

Latte Pyzy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

kawa z dużą porcją mleka - ładnie wygląda i pysznie smakuje

Latte Pyzy

Składniki:

Latte Pyzy

 

  • 4 łyżeczki kawy mielonej Tchibo Exclusive 100% Arabica
  • 200 ml mleka 3,2 %
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki 30%
  • szczypta soli
  • odrobina kakao naturalnego do posypania
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Latte Pyzy
Zaparzyć 2 filiżanki espresso w ekspresie ciśnieniowym ręcznym, dodać szczyptę soli i wymieszać. Mleko zmieszać ze śmietanką, podgrzać w rondelku, ale nie doprowadzać do zagotowania. Spieniaczem do mleka albo mikserem ubijać aż mocno się spieni - piana powinna być naprawdę gęsta. Pianę z mlekiem przelać do wysokich, przeźroczystych szklanek. Środkiem od góry wlewać cienkim strumieniem kawę, po filiżance na szklankę, najlepiej za pomocą dzbanuszka z dzióbkiem żeby nie zniszczyć pianki na wierzchu. Wierzch posypać odrobiną kakao a cukier podać oddzielnie (nie słodzić kawy przed wlaniem!) - różna gęstość, ciężar i kolor płynów powoduje, że tworzą się ładne warstwy :-)



Jeśli ktoś nie ma spieniacza ani miksera może przelać ciepłe mleko do szczelnie zakręcanego słoika minimum 1/2 l i po zakręceniu mocno nim potrząsać przez kilka minut - piana może nie będzie tak gęsta, ale uzyskamy podobny efekt.

Tagi:

kawa