Sposób przygotowania:
Legumina jabłkowe-ryżowa
Wypłukany ryż wsypać do naczynia żaroodpornego, zalać mlekiem rozcieńczonym 1/2 szklanki wody dodać 7 dag cukru oraz łyżkę masła. Całość wymieszać, przykryć i piec w gorącym piekarniku przez 30 minut. Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika! Po upieczeniu, kiedy masa przestygnie, wbić do niej po jednym 4 żółtka i dokładnie wymieszać. Formę babkową wysmarować masłem. Ścianki i dno formy posmarować grubo ryżem. W tak przygotowanym naczyniu ryżowym umieścić nadzienie jabłkowe. Przygotowanie nadzienia jabłkowego: Umyte, obrane jabłka pokroić w cienkie plasterki i rozgotować na papkę w niewielkiej ilości wody z dodatkiem 5 dkg masła, 5 dkg cukru oraz cukru waniliowego. Jabłkowe pure wymieszać z powidłami i przełożyć do formy z ryżem. Warstwę nadzienia przykryć resztą ryżu. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut na złoty kolor. Smacznego