Sposób przygotowania:
Lekka marchwianka
Warzywa oczyścić, obrać, dokładnie wypłukać. Ziemniaki ii marchewki pokroić w m/w takiej samej wielkości niedużą kostkę. Pora posiekać w cienkie półplasterki. Masło utrzeć z mąką na pastę.
Do garnka włożyć marchewkę i ziemniaki, zalać wodą tyle żeby przykryła warzywa, dodać 2-3 szczypty cukru, gotować ok.10 min., dodać lubczyk i pora, gotować jeszcze 5 min.. Kiedy warzywa będą już mięciutkie dodać pastę z masła i mąki, mieszać aż się rozpuści. Doprawić solą. Zupa powinna być gęsta od warzyw więc nie dolewajmy zbyt dużo wody.
Do garnka włożyć marchewkę i ziemniaki, zalać wodą tyle żeby przykryła warzywa, dodać 2-3 szczypty cukru, gotować ok.10 min., dodać lubczyk i pora, gotować jeszcze 5 min.. Kiedy warzywa będą już mięciutkie dodać pastę z masła i mąki, mieszać aż się rozpuści. Doprawić solą. Zupa powinna być gęsta od warzyw więc nie dolewajmy zbyt dużo wody.