Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Lekkie wafelki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny deser dla zapracowanych

Lekkie wafelki

Składniki:

Lekkie wafelki

 

  • 250 ml śmietany 30 %
  • 5 sztuk lekkich wafli pszenno- ryżowych
  • 4-5 łyżeczek cukru
  • 1 opakowanie usztywniacza do śmietany
  • 200-250 ml frużeliny wiśniowej
  • listki melisy do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Lekkie wafelki
Śmietanę mocno schładzamy w lodówce, a następnie ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i usztywniaczem do śmietany. Na każdy wafelku kładziemy po kilka łyżek ubitej śmietany i rozsmarowujemy ją na całej powierzchni wafli. Łyżeczką nakładamy kleksy z wiśniowej frużeliny. Przyozdabiamy listkami melisy. Wafelki podajemy od razu po przygotowaniu, gdy są jeszcze chrupiące.