dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Lemoniada cytrynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 150
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W upalne dni najlepiej gasi pragnienie lemoniada cytrynowa. Jest orzeźwiająca, pyszna i prosta w sporządzeniu.

Lemoniada cytrynowa

Składniki:

Lemoniada cytrynowa

 

  • 1/2 kg cytryny
  • 1/2 szkl cukru
  • 2 gałązki mięty
  • 1 1/2 l wody mineralnej

Sposób przygotowania:

Lemoniada cytrynowa
Cytryny dokładnie szorujemy. Następnie kroimy w plasterki i układamy w naczyniu. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok 30 minut aby owoce puściły sok.

Umytą miętę zalewamy 1 szklanką gorącej wody, przykrywamy i odstawiamy do zaparzenia na kilka minut. Następnie studzimy.

Do cytryn wlewamy wodę i wystudzony napar miętowy. Napój można dosłodzić do smaku.

Schładzamy w lodówce. Lemoniadę podajemy z kostkami lodu. Smacznego!

Tagi:

owoce napój