SUPERPRZEPIS

Naleśniki crepes suzette z truskawkami

  • 1
  • Beatris
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17
Naleśniki crepes suzette z truskawkami

Tego typu naleśniki przygotowywałam po raz pierwszy, ale z pewnością nie ostatni, ponieważ były to jedne z lepszych naleśników jakie jadłam. Nie, te zdecydowanie były najlepsze:)

Składniki:

Naleśniki crepes suzette z truskawkami

Naleśniki:

  • 3 jajka
  • 32 g cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • olej do smażenia

Sos:

Sposób przygotowania:

Naleśniki crepes suzette z truskawkami

Etap 1

Naleśniki crepes suzette z truskawkami
Mąką i skórka pomarańczowa dodane do jajek z cukrem i płynami.

Naleśniki: Jajka roztrzepać, wymieszać z cukrem waniliowym, maślanką i mlekiem. Do tego dodać skórkę z pomarańczy i mąkę. Wymieszać tak, żeby nie było grudek.

Ciasto odstawić na kilkanaście minut.

Etap 2

Naleśniki crepes suzette z truskawkami
Porcja ciasta wylana na rozgrzaną natłuszczoną patelnię.

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wylać na nią porcję ciasta, rozlać na brzegi. Naleśniki smażyć na rumiano z obu stron. Przed smażeniem każdego naleśnika patelnię leciutko natłuścić.

Uważać podczas odwracania naleśników, bo są bardzo cienkie i delikatne i łatwo się rwą!

Etap 3

Naleśniki crepes suzette z truskawkami
Usmażone naleśniki złożone dwa razy na pół w trójkąty.

Usmażone naleśniki złożyć w trójkąty (najpierw na pół i potem jeszcze raz na pół).

Etap 4

Naleśniki crepes suzette z truskawkami
Skórka starta z jednej pomarańczy i wyciśnięty z nich sok.

Sos: Z jednej pomarańczy zetrzeć skórkę, ze wszystkich wycisnąć sok.

Etap 5

Naleśniki crepes suzette z truskawkami

Cukier rozsypać na suchej, rozgrzanej patelni. Podgrzewać, aż się stopi i lekko ściemnieje. Do karmelu dodać masło i mieszać, aż się rozpuści i połączy z karmelem.

Etap 6

Naleśniki crepes suzette z truskawkami

Do karmelowego sosu włożyć złożone naleśniki. Podsmażać je na małym ogniu ok. 1 minutę. Następnie je odwrócić, podsmażać z drugiej strony kolejną minutę.

Do naleśników dodać sok i skórkę z pomarańczy. Podgrzewać dalej na dużym ogniu kilka minut, aż ok. połowa płynu odparuje. Dodać likier, poczekać aż zacznie parować, podpalić. Uważać, żeby się nie poparzyć!

Naleśniki przełożyć na talerze.

Etap 7

Naleśniki crepes suzette z truskawkami

Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w ćwiartki, dodać do sosu. Podsmażać razem ok. 20 sekund cały czas mieszając.

Etap 8

Naleśniki crepes suzette z truskawkami

Naleśniki na talerzach polać sosem z truskawkami i od razu podawać.

Tagi:

naleśniki