Sposób przygotowania:
Naleśniki crepes suzette z truskawkamiEtap 1
Naleśniki: Jajka roztrzepać, wymieszać z cukrem waniliowym, maślanką i mlekiem. Do tego dodać skórkę z pomarańczy i mąkę. Wymieszać tak, żeby nie było grudek.
Ciasto odstawić na kilkanaście minut.
Etap 2
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wylać na nią porcję ciasta, rozlać na brzegi. Naleśniki smażyć na rumiano z obu stron. Przed smażeniem każdego naleśnika patelnię leciutko natłuścić.
Uważać podczas odwracania naleśników, bo są bardzo cienkie i delikatne i łatwo się rwą!
Etap 3
Usmażone naleśniki złożyć w trójkąty (najpierw na pół i potem jeszcze raz na pół).
Etap 4
Sos: Z jednej pomarańczy zetrzeć skórkę, ze wszystkich wycisnąć sok.
Etap 5
Cukier rozsypać na suchej, rozgrzanej patelni. Podgrzewać, aż się stopi i lekko ściemnieje. Do karmelu dodać masło i mieszać, aż się rozpuści i połączy z karmelem.
Etap 6
Do karmelowego sosu włożyć złożone naleśniki. Podsmażać je na małym ogniu ok. 1 minutę. Następnie je odwrócić, podsmażać z drugiej strony kolejną minutę.
Do naleśników dodać sok i skórkę z pomarańczy. Podgrzewać dalej na dużym ogniu kilka minut, aż ok. połowa płynu odparuje. Dodać likier, poczekać aż zacznie parować, podpalić. Uważać, żeby się nie poparzyć!
Naleśniki przełożyć na talerze.
Etap 7
Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w ćwiartki, dodać do sosu. Podsmażać razem ok. 20 sekund cały czas mieszając.
Etap 8
Naleśniki na talerzach polać sosem z truskawkami i od razu podawać.
marcinka