Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Książka Kucharska: Lemoniada – 15 przepisów na orzeźwiający napój

Lemoniada cytrynowo - miętowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gaszący pragnienie i orzeźwiający napój cytrynowy z dodatkiem świeżej mięty. Podany z kostkami lodu przynosi ochłodzenie, czyli idealnie sprawdza się w upalne dni.

Lemoniada cytrynowo - miętowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Lemoniada cytrynowo - miętowa

 

  • 2,5 l wody
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 2 garście świeżej mięty
  • 1 cytryna
  • kostki lodu

Sposób przygotowania:

Lemoniada cytrynowo - miętowa
Wodę wlać do garnka i dodać pokrojony w paseczki świeży imbir.  Gotować przez 10 min od momentu zawrzenia wody.

Zdjąć z ognia i dodać pokrojoną w plasterki cytrynę i miętę. Mięta może być z młodymi łodyżkami. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Przed podaniem wyłowić imbir, a cytryna i mięta może pozostać jako element dekoracyjny. Podawać z kostkami lodu. Smacznego.  
Lemoniada cytrynowo - miętowa
Dobrze schłodzona lemoniada idealnie gasi pragnienie.

Tagi:

lemoniada