Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Lemoniada cytrynowo-grejpfrutowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Napój jest pyszny, orzeźwiający i w sam raz na letnie upały, ale i nie tylko. Nie zawiera konserwantów - w przeciwieństwie do tego sklepowego.

Lemoniada cytrynowo-grejpfrutowa

Składniki:

Lemoniada cytrynowo-grejpfrutowa

 

Dodatkowo:

  • cukier do ozdobienia szklanki
  • plastry cytryny do dekoracji
  • lód/mrożone owoce

Sposób przygotowania:

Lemoniada cytrynowo-grejpfrutowa

Przygotowanie:

Lemoniada cytrynowo-grejpfrutowa
Ja użyłam grejpfrutów czerwonych, ale to jest rzecz gustu.

Miód należy rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody (ale nie gorącej).

Następnie wycisnąć ok z grejpfruta i cytryny. (2 łyżeczki soku - odlać do dekoracji szklanek.)

Lemoniada:

Lemoniada cytrynowo-grejpfrutowa
Można dodać więcej miodu lub soku. Proporcje wg gustu.

Wodę wymieszać z sokami oraz rozpuszczonym miodem.

Najlepiej zrobić to w zamkniętej butelce, którą należy mocno potrząchać.

Podanie:

Lemoniada cytrynowo-grejpfrutowa
Krustę można zrobić wykorzystując cukier biały lub brązowy.

Gotowy napój przelać do szklanek uprzednio ozdobionych krustą i plastrami cytryny.
Do środka można wrzucić świeże lub mrożone owoce.

(Krusta - brzegi szklanek zamoczyć w pozostawionym soku, a następnie w cukrze.)