dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Lemoniada porzeczkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 100
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Czerwone porzeczki to wspaniałe owoce o lekko kwaskowatym smaku. Napoje porzeczkowe są idealne na upalne dni.

Lemoniada porzeczkowa

Składniki:

Lemoniada porzeczkowa

 

  • 1/2 kg porzeczki czerwonej
  • 2 gałązki mięty
  • cukier do smaku
  • 4 szkl wody

Sposób przygotowania:

Lemoniada porzeczkowa

Krok 1:

Lemoniada porzeczkowa
Porzeczki dokładnie myjemy i oczyszczamy.

Porzeczki przebieramy, usuwamy szypułki i dokładnie płuczemy. Osuszamy na sicie.

Krok 2:

Lemoniada porzeczkowa
Gałązki mięty zalewamy gorącą wodą i parzymy kilka minut.

Mięte myjemy. Zalewamy dwiema szklankami gorącej wody i zaparzamy ok 10 minut pod przykryciem. Następnie napar studzimy.

Krok 3:

Lemoniada porzeczkowa
Porzeczki zgniatamy i przecieramy przez sito.

Porzeczkę zalewamy pozostałą wodą. Zgniatamy owoce i przeciskamy przez sito. Do napoju dodajemy przestudzoną miętę. Mieszamy.

Dosładzamy do smaku. Podajemy schłodzony.

Smacznego!


Tagi:

owoce napoje