Sposób przygotowania:
Leniwe z truskawkami i czekoladą.
Twaróg kruszymy, dodajemy jajka i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z otrębami. Odstawiamy na 10 min..otręby pęcznieją i ściągają nadmiar wilgoci. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy odrobinę mąki lub otrębów. Na wilgotnej dłoni rozpłaszczamy odrobinę ciasta, kładziemy truskawkę i zawijamy, lekko tworząc kulkę. Układamy na naczyniu posypanym mąką. Wodę doprowadzamy do wrzenia...wrzucamy połowę kluseczek...lepiej jak mają luźno. Nie gotujemy, ale odstawiamy z ognia przykrywamy i parzymy z 5 min...później podgrzewamy i powtarzamy. Na koniec pozwalamy im ze 3 min pomrugać. Jeszce ciepłe posypujemy wiórkami z 1/2 kostki gorzkiej czekolady.