Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Likier cytrynowo-pomarańczowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Delikatna nalewka o cytrusowym posmaku.

Likier cytrynowo-pomarańczowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Likier cytrynowo-pomarańczowy

 

Sposób przygotowania:

Likier cytrynowo-pomarańczowy
W pierwszej kolejności obieramy pomarańczę i cytrynę ze skórki. Wkładamy je słoika i zalewamy wódką na 2-3 dni (zamknięte szczelnie). Następnie przecedzamy wódkę ze słoika i dodajemy do niej mleko skondensowane (ok. 200 ml) oraz zwykłe (ilość zależy od tego jak gęsty napój lubimy). Likier odstawiamy na jedną dobę do lodówki. W tym czasie odrobinę zgęstnieje (więc może pojawić się konieczność dodania mleka).
Likier cytrynowo-pomarańczowy
Skórki obrane z cytrusów zalewamy wódką i szczelnie zamykamy.
Likier cytrynowo-pomarańczowy
Łączymy z wódką mleko skondensowane, zwykłe (jego ilość decyduje o gęstości) oraz miód.
Likier cytrynowo-pomarańczowy
Przed przelaniem do karafki mieszamy i wkładamy do lodówki na 24 h. Jeśli po tym czasie jest dla nas za gęste, dolewamy odrobinę zimnego mleka.