Sposób przygotowania:
Likier morelowy z pomarańczą
Na początku owoce trzeba dokładnie umyć i osuszyć. Pomarańczę dodatkowo sparzyć wrzątkiem, potem obrać, wycisnąć z niej sok, a skórkę pokroić w cienkie paseczki. Morele przekroić na pół, usunąć pestki, a następnie pokroić wzdłuż na 3 części. Na dno słoja wrzucić pokrojone morele, zalać je sokiem z pomarańczy, dorzucić skórkę pomarańczową, cukier i wlać wódkę. Roztwór rozcieńczyć 2 szklankami przegotowanej, zimnej wody. Aby owoce skruszały, a cukier dobrze się rozpuścił trzeba dobrze zamknąć słoik i wstawić go na 3 miesiące do ciepłego pomieszczenia. Co kilka dni potrząsając nim. Po tym czasie likier należy przecedzić, a następnie rozlać do butelek. Butelki trzymać w ciemnym miejscu , dobrze zakręcone.