nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Likier o smaku krówkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Najprostszy do przygotowania domowym sposobem słodki trunek alkoholowy. Likier ekspresowo się przygotowuje i szybko też jest gotowy do degustacji.

Likier o smaku krówkowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Likier o smaku krówkowym

 

  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (zagęszczonego) - 400g
  • 250ml wódki

Sposób przygotowania:

Likier o smaku krówkowym
Puszkę słodzonego mleka skondensowanego nastawić na gotowanie, gotowałam puszkę około 3 godzin w garnku z wodą sięgającą do takiej wysokości, by zakrywała puszkę. Po 3 godzinach gotowania z mleka utworzyła się masa krówkowa, toffi, kajmak. Przestudzoną masę przełożyć do misy miksera. Dolać do niej wódkę. Miksować wódkę z masą na niezbyt wysokich obrotach miksera do momentu powstania płynu o jednolitej konsystencji. Gotowy trunek przelać do butelki posiłkując się lejkiem. Likier odstawić do lodówki i tam też go przechowywać. Likier można już degustować na drugi dzień, wystarczy mu noc, by nabrał mocy, by jego smak się wyostrzył. Z tej porcji składników powstało 0,5 litra gotowego likieru o smaku krówkowym.
Likier o smaku krówkowym
Masa krówkowa powstała poprzez ugotowanie skondensowanego mleka przełożona do misy miksera z dodatkiem wódki.
Likier o smaku krówkowym
Masa krówkowa,toffi zmiksowana z wódką na jednolity płyn.
Likier o smaku krówkowym
Gotowy likier krówkowy przelewany do butelki za pomocą lejka.