pasjonatka

pasjonatka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 86]

Kukułkowy likier

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny likier o smaku kukułkowym

Kukułkowy likier

Składniki:

Kukułkowy likier

 

  • 120 gram kukułek,
  • woda,
  • 2 puszki mleka skondensowanego słodkiego,
  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego,
  • 200 ml spirytusu.

 

Sposób przygotowania:

Kukułkowy likier
Kukułki odwijamy z papierków, przekładamy do blendera i mielimy. Zblendowane kukułki przekładamy do rondelka i dajemy odrobinę wody. Ustawiamy na małym ogniu ciągle mieszając uważając, aby się nie przypaliło. Po przestygnięciu przekładamy do miski. Zalewamy spirytusem. Jeżeli cukierki do końca nie rozpuściły się, pozostawiamy je w butelce na kilka dni co jakiś czas potrząsając butelką. Dolewamy mleko skondensowane. Dokładnie mieszamy. Trzymamy w szczelnie zamkniętej butelce. Możemy spożywać już tego samego dnia.