paulinka22

paulinka22

Starszy Kucharz
[Przepisów: 62]

Likier poziomkowy cioci Agaty

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ten likier zawsze przygotowuje moja ciocia. Smakuje wybornie do picia jak i dodany do tortu lub ciasta.

Likier poziomkowy cioci Agaty

Składniki:

Likier poziomkowy cioci Agaty

 

  • 75 dag dojrzałych poziomek,
  • 75 ml spirytusu,
  • 50 dag cukru

Sposób przygotowania:

Likier poziomkowy cioci Agaty
Owoce oczyszczamy,wkładamy do słoja,zalewamy spirytusem i szczelnie zamykamy. Słój odstawiamy na tydzień.Codziennie raz potrząsamy słojem z owocami. Po tygodniu płyn z poziomek odsączamy przez lejek z gazą lub watą do drugiego słoja. Pozostałe w słoju poziomki zasypujemy cukrem,szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na trzy tygodnie,co pewien czas wstrząsając słojem. Po 3 tygodniach znowu odsączamy owoce z soku,który wlewamy do poprzednio uzyskanego ekstraktu spirytusowego.Poziomki płuczemy wodą i dodajemy do odlanych płynów. Całość odstawiamy na 2 tygodnie. Po minionym czasie powstały płyn przelewamy do butelki,tak aby w słoiku został tylko osad z poziomek. Likier gotowy.