Sposób przygotowania:
Likier poziomkowy cioci Agaty
Owoce oczyszczamy,wkładamy do słoja,zalewamy spirytusem i szczelnie zamykamy. Słój odstawiamy na tydzień.Codziennie raz potrząsamy słojem z owocami. Po tygodniu płyn z poziomek odsączamy przez lejek z gazą lub watą do drugiego słoja. Pozostałe w słoju poziomki zasypujemy cukrem,szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na trzy tygodnie,co pewien czas wstrząsając słojem. Po 3 tygodniach znowu odsączamy owoce z soku,który wlewamy do poprzednio uzyskanego ekstraktu spirytusowego.Poziomki płuczemy wodą i dodajemy do odlanych płynów. Całość odstawiamy na 2 tygodnie. Po minionym czasie powstały płyn przelewamy do butelki,tak aby w słoiku został tylko osad z poziomek. Likier gotowy.
edytaha
paulinka22
Ja na 75 dag poziomek daję 75ml spirytusu. Wychodzi bardzo dobry. pozdrawiam
edytaha
Z całym szacunkiem, ale 75 ml to wierutna bzdura. To niecałe 1/3 szklanki, raczej trudno zalać tym 75 dag poziomek. Może chodzi o 0,75 l, czyli 750 ml?