MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Likier kokosowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny i kremowy likier kokosowy - prezent dla dziadków. Wystarczy kilka składników i można cieszyć się domowym likierem

Likier kokosowy

Składniki:

Likier kokosowy

 

  • 200ml spirytusu
  • 100g wiórek kokosowych
  • 400ml mleka kokosowego
  • 530g mleka skondensowanego słodzonego

 

  • dodatkowo: 50ml wody

Sposób przygotowania:

Likier kokosowy
Wiórka zalewamy spirytusem, szczelnie zamykamy i odstawiamy na ok tydzień. Po tym czasie wiórka dokładnie przecedzamy przez sitko, mocno "wyciskając". Do spirytusu dodajemy mleczko kokosowe i mleko skondensowane - dokładnie mieszamy lub miksujemy. Jeśli likier jest zbyt mocny, dolewamy odrobinę wody. Likier wlewamy do wcześniej wyparzonych butelek, zakręcamy. Można pić od razu, ale warto odstawić na tydzień, dwa.