M_Sart

M_Sart

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Lipówka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

bardzo dobry likier, pomocny przy przeziębieniu, bezsenności, na poprawę humoru

Lipówka

Składniki:

Lipówka

 

  • 5 garści kwiatów lipy (tylko kwiatki)
  • 1 l spirytusu rektyfikowanego (95 %)
  • 1 kg cukru
  • 1/2 niedużej laski wanilii lub 1 opakowanie cukru waniliowego

 

 

Sposób przygotowania:

Lipówka
Do niedużego gąsiorka wrzucić kwiaty lipy i zalać spirytusem rozcieńczonym 2 szklankami wody. Zamknąć szczelnie i zostawić na 2 tygodnie w ciemnym miejscu. Od czasu do czasu poruszać gąsiorkiem, przefiltrować przez gazę lub bibułkę. Z 1 kg cukru i laski wanilii lub cukru waniliowego i 2 szklanek wody zagotować syrop. Do gorącego syropu wlać przefiltrowaną nalewkę, wymieszać, rozlać do butelek i szczelnie zamknąć. Nadaje się do spożycia późną jesienią, szczególnie zaś na Boże Narodzenie.