Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Lodowe tiramisu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

lodowy deser tiramisu. . . .

Lodowe tiramisu Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Lodowe tiramisu

 

  • 500 gram serka mascarpone
  • biszkopty
  • kakao
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1/4 szkl amaretto
  • 500ml śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Lodowe tiramisu
Serek mascarpone przekładamy do garnka lub miski, dodajemy do niego cukier puder i miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy do serka i łączymy razem mieszając łyżką.


Kawe rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody, a następnie mieszamy z alkoholem. Herbatniki namaczamy w naszej miksturze i układamy ściśle na dnie blaszki po czym wylewamy 1/3 masy z mascarpone.


Masę serową posypujemy kakaem, następnie ponownie układamy namoczone w alkoholu biszkopty i robimy 3 warstwy, koncząc masą serową.


Obficie poisypujemy ostatnią warstwe kakaem.

Przygotowane ciasto wkładamy do zamrażalki na 1,5 godziny, następnie zmrożone ciasto kroimy jako deser lodowy.
Lodowe tiramisu
koniecznie używamy słodkiego serka mascarpone. . .
Lodowe tiramisu
mase wlewamy delikatnie by biszkopty i kakao się nie unosiły