Lody kawowe (z jajkami)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wiem, że niektórzy obawiają się lodów na jajkach, ja jednak je lubię, bo są wyjątkowe, dlatego ostatnio często sięgam po przepis podstawowy, by wzbogacić go nowym składnikiem.

Lody kawowe (z jajkami)

Składniki:

Lody kawowe (z jajkami)

 

  • 2 jajka
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki kawy 3w1

Sposób przygotowania:

Lody kawowe (z jajkami)
Jajka przelewamy wrzątkiem, oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z połową cukru i dwiema łyżkami wody na puszystą masę. Do niej dodajemy kawę i łączymy z masą.

Osobno ubijamy białka, dodając stopniowo resztę cukru i ubijając do czasu jego rozpuszczenia. Śmietankę również ubijamy na sztywno.

Ubitą śmietankę i białka dodajemy do masy żółtkowo-kawowej i delikatnie mieszamy łyżką.

Masę przekładamy do pojemnika i mrozimy w zamrażalniku przez 6-8 godzin.  

Tagi:

lody deser