2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Torcik kawowy na zimno

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Pyszny torcik na zimny bez pieczenia na biszkopcikach dla amatorów mocno kawowych smaków do niedzielnego deseru po obiedzie w sam raz!

Torcik kawowy na zimno Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik kawowy na zimno

 

  • Składniki na formę serce lub tortownicę o śr 24 cm

 

  • 100 g okrągłych biszkoptów
  • 400 g jogurtu naturalnego typu grecki
  • 1 szklanka kremówki 30%
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 50 g gorzkiej czekolady

 

  • Poncz:
  • 100 ml zaparzonej słodkiej kawy rozpuszczalnej
  • starta czekolada deserowa do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Torcik kawowy na zimno
Dno formy wykładamy biszkopcikami nasączonymi do połowy w zaparzonej rozpuszczalnej kawie. Cztery łyżeczki kawy rozpuszczalnej i żelatynę zalewamy 3/4 szklanki wrzątku słodzimy łyżeczka cukru mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny odstawiamy do schłodzenia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na pianę dodając pod koniec cukier puder,wlewamy równie zimny jogurt i miksujemy,czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy wlewamy chłodny napar kawowy,całość miksujemy gdy zacznie lekko tężeć wylewamy na biszkopciki,posypujemy startą czekoladą wstawiamy na 4-5 godzin do lodówki. Smacznego!
Torcik kawowy na zimno
biszkopty nasączamy układamy na dnie formy
Torcik kawowy na zimno
gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej
Torcik kawowy na zimno
miksujemy masę kawową dodajemy czekoladę
Torcik kawowy na zimno
wylewamy masę na biszkopty dekorujemy chłodzimy