Siba Mtongana

Siba Mtongana

Starszy Kucharz
[Przepisów: 22]

Smażone lody na deser

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To deser, którego trzeba spróbować! Podane z sosem czekoladowym smażone lody domowej roboty smakują obłędnie dobrze!

Smażone lody na deser

Składniki:

Smażone lody na deser

Na panierkę

 

  • 40 g herbatników

 

  • 1 łyżka wiórków kokosowych

 

Na lody

  • 2 szklanki lodów waniliowych

 

 

  • 10 g precelków

 

 

  • Olej kokosowy do smażenia

 

  • Podawaj z: 2 łyżkami kremu czekoladowego i 50 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Smażone lody na deser
Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.

Zmieszaj ze sobą lody, czekoladę, orzechy, precelki i żurawinę. Za pomocą łyżki do lodów umieść gałki na przygotowanej blasze do pieczenia. Zamrażaj przez minimum godzinę.

Zblenduj płatki kukurydziane i herbatniki. Przesyp do miseczki a następnie wymieszaj z wiórkami kokosowymi. Każdą z gałek obtocz w mieszance, następnie w jajku i jeszcze raz w mieszance. Zamrażaj kolejną godzinę lub do czasu aż będą bardzo twarde.

W między czasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Zmieszaj z kremem czekoladowym i pozostaw.

Rozgrzej olej na patelni. Gałki w panierce obsmażaj po 30 sekund z każdej strony aż będą złotego koloru. Odsącz nadmierną ilość tłuszczu w papierowy ręcznik. Podawaj z sosem czekoladowym i listkiem mięty.

Przepis z Polsat Food Network