Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Lody mocno czekoladowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dla mnie niema prawdziwych wakacji bez lodów, i choć tegoroczne lato nas nie rozpieszcza to to ja mam zawsze ochotę na pucharek zimnych lodów :)

Lody mocno czekoladowe

Składniki:

Lody mocno czekoladowe

 

  • 300 ml pełnotłustego mleka
  • 300 ml śmietanki
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • 80 g brązowego cukru
  • łyżeczka kakao

Sposób przygotowania:

Lody mocno czekoladowe
Jajka ubij z brązowym cukrem na puszystą pianę, po czym stale mieszając stopniowo dolewaj wcześniej zagotowane mleko.

Do tak zaparzonych jajek dodaj pokruszoną czekoladę i łyżeczkę kakaa, całość dokładnie wymieszaj tak aby cała czekolada się rozpuściła, gotową masę wystudź.

Do mocno schłodzonej bazy czekoladowej możesz dodać wcześniej ubitą śmietankę, po dokładnym wymieszaniu całość przelej do maszynki do lodów. 

Tagi:

lody deser