Sposób przygotowania:
Lody mocno czekoladowe z Baileys
Do garnuszka o grubym dnie wlać mleko, wrzucić połamaną czekoladę gorzką i mleczną. Postawić na małym ogniu i cały czas mieszając podgrzewać do rozpuszczenia się czekolad. Wystudzić. Do miski wrzucić 3 obrane banany, połamane na kawałki. Wlać 60 ml ciemnego rumu. Zmiksować blenderem na gładko. Dodać do tego 300 ml domowego likieru Baileys (można użyć kupnego lub dowolnego o podobnym smaku). Zmiksować. Wlać lekko przestudzoną czekoladę. Zamieszać dokładnie. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Następnie przełożyć do zamrażarki na całą noc. Lody można zrobić także w maszynce, ale dzięki dużej zawartości alkoholu nie zamarzną na kamień. Można je mieszać podczas zamrażania co godzinę, jednak ja pominęłam ten krok, a lody i tak miały fana konsystencję.
czekoladka_m
Alex_M
czy będę jeszcze bardziej jak napiszę, że te lody to najlepsze czekoladowe jakie jadłam w życiu? ;)
zbysiowa
Alex_M
zbysiowa
Nadstawiam!!!!! :DD
Alex_M
:D