Sposób przygotowania:
Lody czekoladowe
Śmietanę ubić na sztywno. Jajka krótko sparzyć wrzątkiem, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Białka ubić na sztywno. Dodać do nich cukier i cukier waniliowy, ubijać, aż masa zrobi się bardzo gęsta i szklista. Dodać krem z żółtek i kakao. Dokładnie wymieszać. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodać 3 łyżki ubitej śmietany, dokładnie wymieszać. Czekoladę dodać do masy jajecznej, wymieszać. Dodać pozostałą bitą śmietanę, wlać mleko, ponownie dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Czekoladową masę przelać do maszynki do robienia lodów (wcześniej zamrożonej). Ubijać w maszynce ok. 20-25 minut. Masę lodową przełożyć do zamykanego plastikowego pojemnika i odłożyć do zamrażalnika. Jak lody uzyskają odpowiednią konsystencję, podzielić je na porcje.