SUPERPRZEPIS

Roladki ze schabu

  • 5
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Roladki ze schabu Więcej zdjęć (18)

Pyszne, aromatyczne pełne nadzienia roladki schabowe. Doskonałe na obiad dla całej rodziny. Niewielki nakład pracy i pyszne danie gotowe.

Składniki:

Roladki ze schabu

 

  • kotlety schabowe (ilość zależy od naszego zapotrzebowania - u mnie 11 sztuk)
  • marchew - u mnie 2 sztuki
  • pieczarki - u mnie 2 średniej wielkości
  • czerwona papryka - pół papryki
  • natka pietruszki - kilka łodyżek
  • musztarda (u mnie bawarska)
  • świeżo mielone chili
  • świeżo mielony pieprz kolorowy
  • słodka papryka
  • sól morska

 

 

Sposób przygotowania:

Roladki ze schabu
Ogórki, paprykę, pieczarki oraz marchew kroimy w słupki grubości około 5 mm. Dodatków przygotowujemy tyle ile mamy rozbitych kotletów. Umytą natkę pietruszki dzielimy na mniejsze kawałki.

Kotlety rozbijamy jak najcieniej uważając żeby nie zrobiła się w nich dziura. Mięso doprawiamy z każdej strony mieszanką przypraw (świeżo zmielony pieprz kolorowy i chili, słodka papryka oraz sól morska). Następnie każdy kotlet smarujemy z jednej strony niewielką ilością musztardy i układamy dodatki. Zwijamy zgrabne roladki, które obwiązujemy nitką lub sznurkiem.

Roladki obsmażamy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Rumiane zdejmujemy na talerz. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę marchew. Gdy ta się przesmaży dodajemy pieczarki i chwilę smażymy. Na koniec dodajemy pokrojony czosnek i smażymy, aż poczujemy jego aromat. Doprawiamy do smaku, papryką słodką, chili, pieprzem, suszonymi ziołami. Zawartość patelni przekładamy do garnka. Dodajemy roladki, wlewamy wodę, dodajemy liść laurowy i angielskie ziele. Dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa i redukcji płynu. Gdy roladki staną się miękkie wyjmujemy je z garnka. Ostrożnie zdejmujemy sznurki. Z mąki i wody przygotowujemy zawiesinę. Wlewamy ją do zredukowanego płynu w garnku. Dokładnie mieszamy. Jeśli to konieczne doprawiamy. Do powstałego sosu dajemy roladki i je w nim obtaczamy. Tak przygotowane podajemy z dowolnymi dodatkami.
Roladki ze schabu
Przygotowujemy dodatki - ilosć zależy od tego ile roladek robimy
Roladki ze schabu
Kotlety schabowe cienko rozbijamy uważając by nie zrobić dziur
Roladki ze schabu
Przyprawione kotlety smarujemy niewielką ilością musztardy
Roladki ze schabu
Na każdy kotlet nakładamy przygotowane wcześniej dodatki
Roladki ze schabu
Zwijamy roladki
Roladki ze schabu
Każdą roladkę obwiązujemy sznurkiem
Roladki ze schabu
Roladki dajmy na dobrze rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju
Roladki ze schabu
Smażymy na złoty kolor
Roladki ze schabu
Na patelni przesmażamy marchew
Roladki ze schabu
Dodajemy pieczarki
Roladki ze schabu
Dodajemy czosnek
Roladki ze schabu
Do garnka przekładamy zawartość patelni oraz przesmażone roladki
Roladki ze schabu
Wlewamy wodę i dodajemy przyprawy
Roladki ze schabu
Do garnka wlewamy zawiesinę z mąki i wody
Roladki ze schabu
Z roladek zdejmujemy sznurki
Roladki ze schabu
Podajemy z dowolnymi dodatkami
Roladki ze schabu
Pyszne aromatyczne roladki schabowe