Sposób przygotowania:
Lody truskawkowe z aronią
Do garnuszka wrzucić oczyszczoną aronię, dodać truskawki. Posypać cukrem waniliowym i zagotować. Zmiksować blenderem na gładki mus. W kubku zmiksować żółtka z cukrem na puszysty i jasny krem. Wlać do gorących owoców, gotować na małym ogniu aż masa zgęstnieje. Nie wolno zagotować! Zdjąć z ognia. Dodać zimną kremówkę, mascarpone i wymieszać.
Po całkowitym wystudzeniu wstawić garnek do lodówki. Gdy masa się schłodzi wlać do maszyny do lodów i kręcić około 40 minut aż lody będą gęste i puszyste. Przełożyć do miski i zamrozić lub jeść od razu miękkie.
Po całkowitym wystudzeniu wstawić garnek do lodówki. Gdy masa się schłodzi wlać do maszyny do lodów i kręcić około 40 minut aż lody będą gęste i puszyste. Przełożyć do miski i zamrozić lub jeść od razu miękkie.
LauraLaura
Magdalena88
Holly
Alex_M
też wyjdą, ale dobrze by było wyciągać je kilka razy i miksować w trakcie zamrażania albo wlać do foremek do lodów na patyku :)
Marika-