bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Desery truskawkowe z mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Deser truskawkowy z mascarpone, to połączenia delikatnego kremu z pysznym musem truskawkowym i biszkoptami.

Desery truskawkowe z mascarpone

Składniki:

Desery truskawkowe z mascarpone

 

  • 0,5 kilograma truskawek-mogą być mrożone

 

  • 1 galaretka truskawkowa

 

  • 4 łyżki cukru

 

  • 250 gram serka mascarpone

 

 

  • 4 łyżeczki cukru pudru

 

 

  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów

 

  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Desery truskawkowe z mascarpone
Truskawki przekładamy do rondla zasypujemy cukrem, podgrzewamy ciągle mieszając do momentu aż truskawki puszczą sok. Zdejmujemy z ognia, miksujemy za pomocą blendera. Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, wsypujemy suchą galaretkę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się galaretki.

Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno,ubijając dodajemy po łyżce serka mascarpone, dodajemy cukier puder wymieszany z śmietan-fixem, dokładnie miksujemy. Biszkopty kruszymy na mniejsze kawałki,kilka zostawiamy do dekoracji.

W pucharkach układamy warstwę pokruszonych biszkoptów,warstwę musu truskawkowego,warstwę masy śmietanowej,pokruszone biszkopty,warstwę musu truskawkowego.

Każdy pucharek ozdabiamy kleksem śmietany, wkładamy po biszkopcie i posypujemy starta czekoladą. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.