Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Lody z krówkami i miodem wg Di

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Mój własny przepis autorski, który sprawdził się w największym stopniu. Polecam, bo lody są przepyszne.

Lody z krówkami i miodem wg Di

Składniki:

Lody z krówkami i miodem wg Di

 

  • 350 ml śmietanki 30-36%
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 30g krówek + 3-4 łyżki mleka/śmietanki

Sos krówkowy:

  • 30g krówek + 3-4 łyżki mleka/śmietanki

Sposób przygotowania:

Lody z krówkami i miodem wg Di

Masa z krówek:

Lody z krówkami i miodem wg Di
Druga porcja sosou bedzie do polania lodów.

W podgrzanej śmietance lub mleku rozpuścić krówki. Zostawić do ostudzenia.

Mieszanie:

Lody z krówkami i miodem wg Di
Lody robi się szybko, a ich smak podbija serca.

Śmietankę ubić na sztywno, dodać miód i sok z cytryny. Po wymieszaniu masę delikatnie, ale niedokładnie połączyć z rozpuszczonymi krówkami.

Chłodzenie:

Lody z krówkami i miodem wg Di
Obojetnie ile deser się chłodzi. Zawsze smakuje pysznie.

Masę przełożyć do pojemnika z pokrywką i wstawić do zamrażarki na około 5 godzin (konsystencja lodów).
Po 1-2 godzinach opcjonalnie polecam przemieszanie lodów mikserem.
Deser można już jeść po 3 godzinach mrożenia (konsystencja zimnego musu).
Przed podaniem polać dodatkowym sosem z krówek.


Tagi:

lody