Sposób przygotowania:
Lody z pieczonych truskawek
Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Przekroić na 2 lub 4 kawałki w zależności od wielkości owoców. Wrzucić do duzego płaskiego naczynia żaroodpornego. Owoce zasypać cukrem trzcinowym i wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 40 minut (owoce można upiec podczas pieczenia np. sernika). Wystudzić.
Całość, tj. truskawki i sok zmiksować blenderem na gładką masę. Wlać śmietanę, wymieszać. Dosłodzić do smaku jeśli trzeba. Ubić lekko masę blenderem. Schłodzić i wlać do maszyny do lodów lub przelać do foremek do lodów na patyku.
Wstawić do zamrażarki. Aby łatwo lody wyjąć, wystarczy formę na kilka sekund włożyć do ciepłej wody.
Całość, tj. truskawki i sok zmiksować blenderem na gładką masę. Wlać śmietanę, wymieszać. Dosłodzić do smaku jeśli trzeba. Ubić lekko masę blenderem. Schłodzić i wlać do maszyny do lodów lub przelać do foremek do lodów na patyku.
Wstawić do zamrażarki. Aby łatwo lody wyjąć, wystarczy formę na kilka sekund włożyć do ciepłej wody.