Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Lody z pieczonych truskawek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Jedne z najlepszych lodów truskawkowych! Będą powtórki, bo lody były tak dobre, że jedliśmy je 3 razy dziennie podczas upałów.

Lody z pieczonych truskawek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lody z pieczonych truskawek

 

  • 1 kg truskawek
  • 3 czubate łyżki cukru trzcinowego
  • 500 ml śmietany 30%
  • + 1-2 łyżki cukru (ewentualnie)

Sposób przygotowania:

Lody z pieczonych truskawek
Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Przekroić na 2 lub 4 kawałki w zależności od wielkości owoców. Wrzucić do duzego płaskiego naczynia żaroodpornego. Owoce zasypać cukrem trzcinowym i wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 40 minut (owoce można upiec podczas pieczenia np. sernika). Wystudzić.

Całość, tj. truskawki i sok zmiksować blenderem na gładką masę. Wlać śmietanę, wymieszać. Dosłodzić do smaku jeśli trzeba. Ubić lekko masę blenderem. Schłodzić i wlać do maszyny do lodów lub przelać do foremek do lodów na patyku.

Wstawić do zamrażarki. Aby łatwo lody wyjąć, wystarczy formę na kilka sekund włożyć do ciepłej wody.
Lody z pieczonych truskawek
przygotowane truskawki posypujemy cukrem i mieszamy
Lody z pieczonych truskawek
truskawki i sok miksujemy blenderem na mus
Lody z pieczonych truskawek
dodajemy kremówkę i ew. cukier i lekko ubijamy
Lody z pieczonych truskawek
przygotowaną mase przelewamy do foremek na lody i zamrażamy

Tagi:

lody