Sposób przygotowania:
Jogurtowe lody truskawkowe
Truskawki myjemy, osuszamy i pozbawiamy szypułek. Truskawki blendujemy na gładką pastę. Jeśli lody mają być gładkie truskawki przecieramy przez sito, ja swoich nie przecierałam bo lubimy czuć kawałki owoców. Zmiksowane truskawki łączymy z cukrem i jogurtem – mieszamy aby składniki dokładnie się połączyły.
Masę przelewamy do zamykanego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie lody mieszamy i wstawiamy je na kolejne 30 minut – mieszamy kolejny raz i chłodzimy je raz jeszcze.
Po 1,5 godziny lody powinny mieć już konsystencję gotową do formowania gałek lodów, jeśli jeszcze są płynne mieszamy je jeszcze raz i ponownie chłodzimy.
Uwaga – im częściej przemieszamy lody tym będą one gładsze.
Masę przelewamy do zamykanego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie lody mieszamy i wstawiamy je na kolejne 30 minut – mieszamy kolejny raz i chłodzimy je raz jeszcze.
Po 1,5 godziny lody powinny mieć już konsystencję gotową do formowania gałek lodów, jeśli jeszcze są płynne mieszamy je jeszcze raz i ponownie chłodzimy.
Uwaga – im częściej przemieszamy lody tym będą one gładsze.
smokii