Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Jogurtowe lody truskawkowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Pyszne, zdrowe, bez konserwantów i domowe, jogurtowe lody truskawkowe idealne dla naszych pociech na Dzień Dziecka.

Jogurtowe lody truskawkowe

Składniki:

Jogurtowe lody truskawkowe

 

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki truskawek
  • 1-2 łyżki brązowego cukru

Sposób przygotowania:

Jogurtowe lody truskawkowe
Truskawki myjemy, osuszamy i pozbawiamy szypułek. Truskawki blendujemy na gładką pastę. Jeśli lody mają być gładkie truskawki przecieramy przez sito, ja swoich nie przecierałam bo lubimy czuć kawałki owoców. Zmiksowane truskawki łączymy z cukrem i jogurtem – mieszamy aby składniki dokładnie się połączyły.

Masę przelewamy do zamykanego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie lody mieszamy i wstawiamy je na kolejne 30 minut – mieszamy kolejny raz i chłodzimy je raz jeszcze.

Po 1,5 godziny lody powinny mieć już konsystencję gotową do formowania gałek lodów, jeśli jeszcze są płynne mieszamy je jeszcze raz i ponownie chłodzimy.

Uwaga – im częściej przemieszamy lody tym będą one gładsze.

Tagi:

lody