Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin
Trochę wyjaśnień.
- Forum: Trochę wyjaśnień.
Kochani !
Jak już niektórzy wiedzą pomagam przy sprawdzaniu przepisów przed wstawieniem ich na stronę .
Zdarzają się przy tym różne sytuacje . Chciała bym coś tu wyjaśnić . Osoba która sprawdza przepisy nie robi tego po to by dokuczyć użytkownikom ale po to by tych którzy nie przeczytali dokładnie Regulaminu ustrzec przed popełnieniem błędu i narażeniem na nieprzyjemności .Może wyjaśnię sprawę autorstwa przepisów i zdjęć własnymi słowami .
Tekst przepisu ( lub zdjęcie ) zamieszczony przez kogoś w gazecie , książce, w internecie, na ulotce reklamowej itp jest czyjąś własnością .Możemy wg tego przepisu gotować , możemy go cytować np na forum ( podając autora i skąd pochodzi ) , ale nie możemy go przepisywać i wstawiać jako swój .
Możemy się wzorować na cudzych przepisach - przedstawiając ich modyfikacje ( nasze wersje ) - pod warunkiem , że jeżeli wprowadzamy tylko niewielkie modyfikacje ( typu koperek zamiast pietruszki ) to podamy ,, przepis autorstwa ... ze strony...lub książki ) .Jeśli wprowadzimy zasadnicze zmiany w przepisie i opiszemy procedury przygotowania własnymi słowami to będzie to nasz przepis i taki możemy wstawić jako naszego autorstwa .
Jeśli chodzi o zdjęcia - wstawiamy zdjęcia przedstawiające potrawę której przepis dotyczy, ( a nie marchewkę przy zupie jarzynowej ) , zdjęcia własnego autorstwa ( a nie zdjęcie z gazety , książki, ze zdjęcia cudzego autorstwa lub skopiowane z internetu ) .
Proszę wszystkich o zrozumienie , że jeżeli ja czy ktoś kto akurat sprawdza przepisy zatrzymuje przepis bo ma jakieś wątpliwości to nie po to by komuś dokuczyć ale po to by takiego kogoś ustrzec przed popełnieniem błędu .
Sami wiecie ile jest na stronach kulinarnych plagiatów i jak nas wszystkich to irytuje ( a przynajmiej większość z nas ) .Ale to , ze inni to robią nie znaczy , ze my też tak mamy postępować. Przecież wystarczy opisywać to co gotujemy własnymi słowami , pstrykać zdjęcia ( nawet telefonem ) lub wstawiac bez ( wiele wspaniałych przep[isów na tej stropnie nie ma zdjęć i nikomu to nie przeszkadza ) .
To co my gotujemy w domu jest o wiele więcej warte niż cudzy przepis na na najwspanialsze danie .
Odp: Trochę wyjaśnień.
- Forum: Trochę wyjaśnień.
Dalszy ciąg wyjaśnień.
Po pierwsze małe wytłumaczenie skierowane do Luny19- nie gniewaj się proszę o to sprawdzanie i nieporozumienie na wstępie. Mamy na stronie ogromny problem z kopiarzami.- stąd taka a nie inna reakcja .
Wszystkim wyjasniam i imieniu Luny19- Luna robi fantastyczne zdjęcia ( wygladają jak u zawodowców ) a na dodatek obłędnie dekoruje swoje potrawy.
Strona GarKulinar jest forum założonym przez Lunę19 i jej córę ( tez tam bywam ) - i wszystkie swoje przepisy tam wstawia. Tak jak i wielu z nas ma też swoje przepisy na innych stronach.Jak mi Luna19 mówiłóa zawsze wstawia pod swoim nickiem - tak , ze jak gdzieś jest jej przepis pod innym nickiem to znaczy , że ktoś go jej podebrał.
Mając na uwadze powyższe tak sobie myślę , że warto by jeśli już gdzieś wcześniej wstawialiśmy swoje przepisy pod innymi nickami to pod przepisem zaznaczyć to ( np ,, przepisy wstawiałam też na innych stronach jako....) i wszystko bedzie jasne bo mozemy niepotrzebnie urazić kogoś sprawdzając przepisy - a przecież moderator nie wie czy taki przepis jest skopiowany czy po prostu ktoś go wstawił pod innym nickiem.
Tak żeby uniknąć dyskusji nie uwierzę by ktoś wstawiał np na wielu stronach pod 10 nickami .
Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
No to tą porcję mamy z głowy
-Miłego dnia życzę
Szlaczek-
Odp: Witam, witam kto sie ze mna przywita, mam cos slodkiego ;P
To ja wieczorową porą zapraszam Wszystkich na koktajl .
,,Koktajl jogurtowo-śmietanowy "
Odp: A co lubicie do Kawusi??
- Forum: A co lubicie do Kawusi??
Mniamuśne- biorę kawałek.
Odp: Odp: Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Henia napisał(a): Babciagramolka napisał(a): Piątek to rybki.
-Halibut jabłuszkowy
-Ziemniakim pieczone na koperkowo
-Surówka,,Szefa"-Misz-masz 2
A potem będe świętować wstawienie 1000 przepisu
Już myslałam, że zapomniałaś o kupnie szampana! Czekamy!
Prosisz-masz.Szampan to szampan.
Odp: Odp: Odp: Witam Wszystkich serdecznie
- Forum: Witam Wszystkich serdecznie
Henia napisał(a): Babciagramolka napisał(a): Trochę prywaty.
Witam serdecznie Luna19. Fajnie , że jesteś .Wszystkim wyjaśniam , że znam Lunę z innego profilu .Ma obłędne przepisy ( szczególnie z kuchni greckiej ) .
Baw się dobrze kochana.
Buniu, czy to co napisałaś dotyczy beatka153?
Nie - Luna19- dopiero dołączyła do nas .
Odp: Witam Wszystkich serdecznie
- Forum: Witam Wszystkich serdecznie
Trochę prywaty.
Witam serdecznie Luna19. Fajnie , że jesteś .Wszystkim wyjaśniam , że znam Lunę z innego profilu .Ma obłędne przepisy ( szczególnie z kuchni greckiej ) .
Baw się dobrze kochana.
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Piątek to rybki.
-Halibut jabłuszkowy
-Ziemniakim pieczone na koperkowo
-Surówka,,Szefa"-Misz-masz 2
A potem będe świętować wstawienie 1000 przepisu
Odp: Odp: Odp: Odp: Chwalimy się;
- Forum: Chwalimy się;
Pyza napisał(a): ja też dostałam taką paczkę najbardziej podoba mi się księga zup, wielka i z obrazkami!
Hin hi- ładne obrazki - zupy też fajne - już sobie parę zaznaczyłam do wypróbowania. Zobacz Pyzuniu na 38 stronie - ,,Chińska zupa z kurczaka i szparagów " - akurat na czasie .Podobają mi się te sosy do pieczeni w słoiczkach- akurat na zaciągnięcie odrobiną jak się robi sos na chybcika - przydadzą się .