Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin
Odp: W trosce o miłą atmosferę na stronie
Nie chciało mi się tego czytać ale ...
Jak zobaczyłam opis w profilu to mnie zatrzęsło.
Cytuję swoją wiadomość wysłaną na PW do erroe_05 - polecam ją innym którzy mieli by ochotę pójść w te ślady.
,,...Przypominam , ze nikt nie jest anonimowy w sieci. Takie postępowanie jest karalne. Dotarcie do osoby piszącej po IP komputera jest bardzo proste . A zgłoszenie nękania, obrażania i wulgaryzmów kierowanych pod czyimś adresem powoduje wszczynanie postępoiwania karnego z użędu. Od chwili kiedy wprowadzono w Polsce Unijne p[trzepisy dotyczace mobbingu internetowego są podstawy prawne do ścigania i orzekania na podstawie tych przepisów. Pierwsze wyroki Sądowe juz zapadły .Proponuję zastanowić się czy warto sie narażać na takie konsekwencje ...."
Odp: W trosce o miłą atmosferę na stronie
Za gorąco , zeby się odnosić do tego. Do wpisujących głupie komentarze- próżny trud - na nikim to nie robi wrazenia a świadczy tylko o osobie piszącej. Edytowanie przepisów w tym stylu też nic nie da- wywalę po prostu do kosza i już .
Wszystkim innym stawiam dla ochłody granitę.
Odp: Co dzisiaj na podwieczorek?
- Forum: Co dzisiaj na podwieczorek?
Coś chłodnego ?
Śmietankowo- pomarańczowa granita wg Buni
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Reniu nie znęcaj się z ta wodą proszę.
U mnie mimo upału pieczony kurczak ( Kurczak pikantny na czosnkowo wg Buni )
-Mix sałat z dresingiem porzeczkowym
-ziemniaczki
Odp: W trosce o miłą atmosferę na stronie
A ja tak przy okazji tej osobie która napisała do Misi na Pw i innym nie zorientowanym wyjaśniam:
-po to żeby mieć na stronie grono przyjaznych osób które ocenią nasz przepis trzeba na tej stronie trochę pobyć i zapracować sobie na to by ktoś nas polubił
- wstawiać trzeba przepisy własne , ciekawe, dobrze i logicznie opisane - takie , które zainteresują innych - nie wystarczy wstawić przepisu np na kanapkę z serem ( w dodatku bez zdjęcia ) by wygrać konkurs - choć jesli jest to konkurs o temacie Kanapki to moze się akurat udać
-wygrywanie w konkursach kulinarnych to ciężka praca - trzeba ugotowac danie na temat, odpowiednio to wyeksponować - zrobić ładne zdjęcie - spisać przepis - a po za tym trzeba maniacko brać udział w konkursach nie licząc na to , że w każdym się wygra bo wygrywa ten kto zaciekawił i Jury i użytkowników - i nie zawsze to my jesteśmy najlepsi - to się nazywa RYWALIZACJA .
-po to by być rozpoznawalnym trzeba przepisy wstawiać odpowiednio długo - czyli tak jak wszędzie trzeba po prostu wyrobić sobie markę
- nie wolno się obrażać na zwróconą uwagę bo to świadczy o tym , że nasz przepis z jakiegoś powodu zwrócił czyjąś uwagę
- oceny przy przepisach sa po to by oceniać - jeśli ktoś uważa , że jakiś mój przepis zasługuje tylko na 2 lub 3 to nie jest to jeszcze powód bym i ja jego przepis tak oceniła bo może jest lepszy niż ja i ma przepisy na same 5 - warto pomyśleć nad tym czemu dostało się 3 a nie 5 ?
-to , ze na stronie jest ogłoszony konkurs pada niektórym na rozsądek - tak maniacko chcą wygrać , że wstawiają wszystko jak leci ( nawet kopiując cudza pracę ) i walkę o wygraną zaczynają od wstawienia 1 ,,rywalom "
Wiele osób nie startuje w konkursach bojąc się właśnie takich zachowań .Ja lubię konkursy - mobilizują mnie - masę moich potraw powstało na konkurs i tak się domownikom spodobały , że zostały na stałe .Tak jak jest teraz z konkursem ,,Koszernym " - czytam na temat kuchni żydowskiej, zwyczajów kulinarnych żydów na całym świecie , produktów które używają - dowiaduję się ciekawych rzeczy , wprowadzam nowinki do swojej kuchni - próbuję - uda się potrawa to ją zgłoszę na konkurs- nie uda - trudno , moja strata ( i tak robią inni z tego co widzę ) .
Kochani - w necie tak jak i w życiu realnym- na lubienie, szacunek i opinię trzeba zasłużyć i tyle - nikogo do lubienia innej osoby zmusić nie można .A pisanie takich tekstów jak ten cytowany przez Misię na pewno autorowi przyjaznych osób na stronie nie przysporzy.
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Hi hi - jak się Luna ( Renia ) rozkręci to dopiero Wam pokarze . Idzie sie zaślinić .A dania kuchni greckiej- marzenie .
Odp: Co dzisiaj na podwieczorek?
- Forum: Co dzisiaj na podwieczorek?
Może truskawkowa granita coś pomorze na ten upał ?
Odp: Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
luna19 napisał(a): A u mnie dziś cukinia faszerowana.
Reniu- wiedziałam , ze jesteś genialna ale teraz to już mnie zamurowało- ślicznosci te Twoje cukinie.
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Żeberka z piekarnika wg Buni , kasza pęczak, Kapusta kiszona buraczkowo
Odp: Co dzisiaj na podwieczorek?
- Forum: Co dzisiaj na podwieczorek?
Coś zimnego do picia
Zapraszam na Upalne marzenie o ,, Lassi " wg Buni :