Odp: Tu zgłaszamy problemy
Dzień dobry
Mam mały problem, nie związany bezpośrednio z serwisem
Otóż szlag jasny mi trafił skrzynkę mailową na którą mam tutaj założone konto, stąd moje zapytanie - czy dałoby radę coś z tym zrobić? Podmienić adres jakoś? Przyznam szczerze, że mimo iż zaglądam tu ostatnio rzadko, stracić to konto
Hej To "nie bo nie" to nie zawsze jest ich złośliwość. Nie wiem o jakie dofinansowanie się ubiegasz (bo są różne) ale w większości przypadków brane są pod uwagę takie czynniki jak rodzaj biznesu, unikalność (jeśli w jednej lokalizacji jest wiele firm z danej branży to dofinansowanie na 100% nie zostanie przyznane), ale też wkład w lokalną przedsiębiorczość-co wnosi kolejny sklep internetowy skoro np. w danym miasteczku brak innych branż? W tym momencie PUP "trzyma" środki na biznesy, z których będzie pożytek, że tak to określę, bardziej "publiczny" dla miejscowej ludności. Czasem naprawdę lepiej, jeśli te środki trafią do kogoś, kto w końcu otworzy np.kwiaciarnię, sklep ogrodniczy, zakład krawiecki czy salon fryzjerski w danym rejonie. Nie bierz tego do siebie, ale być może urzędnicy mieli powód by uznać, że akurat Twoja działalność nie jest na tyle niezbędna by otrzymać wsparcie.
Przy handlu ciuchami używanymi również radziłabym Ci spróbować najpierw bez zakładania DG, bo podaż jest naprawdę spora, na allegro konkurencji będziesz miała masę, a ZUSu nie interesuje, że w danym miesiącu popytu nie było i składki trzeba płacić, a kapitał i oszczędności też będą topnieć. Jersli to ma być Twoje jedyne źródło dochodów, to też musisz brać pod uwagę. A i w zasadzie tylko w taki sposób w miarę bezboleśnie się przekonasz, czy na dłuższą metę ubrania to odpowiednią branża
Do odważnych świat należy, ale i odważnym trzeba być ostrożnie Trzymam kciuki za dalszy rozwój wydarzeń
Odp: pasja...pomysł na firmę?
Jeśli chodzi o ten program z "niezależną ekspertką finansową" to uważam, że akurat w tym wypadku to wymysł totalny.
I z tego co mi się wydaje, to zadłużona pani nie założyła firmy, tylko "działała w szarej strefie" - nie wyłapałam w programie nic, o zakładaniu w tym celu działalności. (Co w przypadku takiego zadłużenia, że trzeba kombinować, czy dla dzieci co do gara będzie włożyć, bez żadnej rezerwy finansowej i praktycznie z komornikiem na karku, uważałabym za kompletną głupotę)
Druga sprawa, nie wydaje mi się, żeby firmę kateringową można było założyć, od tak, w swojej własnej kuchni, bo przecież to też podlega pod sanepid i inne przybytki kontrolne...
Na moje oko to nie jest tak chop siup, że "wystarczy" dobrze gotować i to lubić i już się może zakładać firmę.
Biznes tak, jak najbardziej, ale z odpowiednim zapleczem finansowym, dostosowanym lokalem, znajomością rynku i jego potrzeb, ale takie coś jak pokazano w tym programie to (przynajmniej dla mnie) bujda na resorach.
Odp: Odp: Gotujmy z nagrodami - wasze uwagi i postulaty
Podbijam pytanie bo coraz mniej tych nagród w puli, a punkcików coraz więcej
Odp: Kuchnia otwarta czy zamknięta?
Myślę, że tutaj moda nie ma nic do rzeczy, tylko to, jak sami czujemy.
Dla mnie otwarta kuchnia to ZUO i koniec. Nienawidzę jak mi się goście pałętają po całym mieszkaniu a tym bardziej jak wtyrmaniają mi się do kuchni (idę przygotować coś co zaraz podam, a oni heja za mną O.o ), a tym bardziej nie zniosłabym jakby mi kto patrzył na ręce przez cały czas.
Kuchnia to taki "warsztat pracy" - jeśli Ci pasuje i nie przeszkadza, że ktoś patrzy na wszystko co robisz, albo jak masz w szafkach poukładane (bo trzeba się liczyć z tym, że jak szafkę otworzysz to goście widzą co tam masz) to śmiało zrób sobie kuchnię otwartą. Jak wolisz "pracować" w świętym spokoju, to lepsza będzie kuchnia zamknięta, a goście te 3 minuty poczekają aż do nich wrócisz.
Odp: Czy polecacie speedcook?
Moja mama ma TermoMix'a od ok.15 lat i jest to urządzenie rewelacyjne, tfu, tfu, przez lewe, nigdy nie było żadnych problemów i awarii, znajomi też mają, mieli jakiś problem, serwis działał bez zarzutu.
Co do SC to właśnie pod tym względem mam mieszane uczucia, jest tańszy, ale za to niewiele osób ma go na tyle długo, aby powiedzieć coś więcej niż to, że ułatwia pracę w kuchni.
Odp: Odp: Odp: Tu zgłaszamy problemy
k.tyczynski napisał(a): Właśnie wszedłem na forum, żeby też o tym napisać
gosia47-47 napisał(a): dało by się coś zrobić żeby film na stronie głównej nie włączał się samoczynnie przy wejściu na stronę? Aż odbija mnie on za każdym razem od laptopa powinna być możliwość włączenia go samemu a nie żeby sam się włączał...
U mnie to samo - stan przedzawałowy, a komp się wiesza
Ostatnio bodajże w tesco były za 150zł takie piekarniki na pierwszy rzut oka podobne do mikrofali.
Prodiż mam od babci i używam nadal czasem, tylko nie wiem czy da się jeszcze to to kupić gdzieś?
A "ustrojstwo" któremu jesteś przeciwna to cała mikrofalówka czy tylko owo ciasto?
Bo w takiej tzw. "porządnej" mikrofali podobno da się nawet jakieś normalniejsze ciasta też piec...
Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Tu zgłaszamy problemy
zozolek napisał(a): IGGI napisał(a): Bry
Czy ktoś jeszcze ma "Błąd. Zapis nie powiódł się" przy dodawaniu przepisu? Czy tylko u mnie szwankuje?
Czy problem z zapisaniem przepisu nadal występuje?
U mnie już wszystko cacy
Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Tu zgłaszamy problemy
zbysiowa napisał(a): IGGI napisał(a): Bry
Czy ktoś jeszcze ma "Błąd. Zapis nie powiódł się" przy dodawaniu przepisu? Czy tylko u mnie szwankuje?
Sprawdziłam na firefoxie i chrome, wszystko ok
Kurcze, a u mnie na FM i GCh od rana tak :/
Edit: wygląda na to, że już ok