Odp: Odp: Ciasto na piernik

mocsłodkości napisał(a): ciasteczka napisał(a): Nie wiem jak Wy, ale ja już odliczam czas do świąt Już nie mogę się ich doczekać. Niby jest masa pracy, ale uśmiech rodziny i gości jest tego wart. Kiedy nastawiacie ciasto na piernik staropolski?

Ja mam nadzieję, że zrobię ten piernik w tym roku. Jak mnie nic nie wybije z myślenia o zarobieniu ciasta to zrobię je 11.11

Ja tak piernik robiłam przez kilka lat Zrobię, zrobię no na pewno go zrobię W końcu się zabrałam i upiekłam go w zeszłym roku W tym roku będzie powtórka, bo wszystkim smakował  

Odp: Ciasto z malinami

lukrowanepierniczki napisał(a): Mam mrożone maliny. Do ciasta mogę je takie wrzucić czy poczekać chwilę i wrzucić już takie nie miękkie i nie twarde?

Ja bym ich nie rozmrażała. Dała bym takie zamrożone i od razu dała ciasto do piekarnika. 

Odp: Lukrecja

ciasteczka napisał(a): Gdzie można kupić prawdziwą lukrecję? Poluję na nią od jakiegoś czasu, ale nigdzie nie mogę jej dostać.

Widziałam ją kiedyś w jednym sklepie internetowym.

Odp: Termometr

ciasteczka napisał(a): Chciałam kupić termometr zaokienny. Problem w tym, że jak poszłam do sklepu na każdym była inna temperatura choć były w tym samym pomieszczeniu. Jak wybrać właściwy? Żeby było śmiesznie to w każdym sklepie ten sam problem. Ni jak sprawdzić jaka temperatura jest.

Hahahahahaha to tak samo jak u nas. Te termometry są śmieszne Ni jak trafić na właściwy

Odp: Knedle z serem

skuter5 napisał(a): Planuję na obiad knedle z serem (może nie umrę przy jedzeniu z powodu bólu gardła ). Mogę je zrobić wcześniej (rano) i ugotować popołudniu czy to za długo? Boję się, że mi się rozlecą. Jak myślicie?

Moim zdaniem zdecydowanie za wcześnie. Knedle powinno się od razu wrzucać na osolony wrzątek inaczej ciasto przyklei się do  się do deski lub stolnicy. Będzie ciężko to potem gotować. 

Odp: Kokilki - desery

mocsłodkości napisał(a): Co ciekawego można przygotować w kokilkach? Macie może jakiś przepis na pyszny deser albo wypiek?

Możesz zrobić Crème brûlée  

Odp: Śliwki z nalewki

mocsłodkości napisał(a): Do czego można wykorzystać śliwki węgierki, które są w nalewce?

Jest taki fajny przepis co się nazywa "Pijana śliwka". Myślę, że takie śliwki spokojnie możesz do niego wykorzystać

Odp: Pękający biszkopt

lukrowanepierniczki napisał(a): Co zrobić, żeby biszkopt nie pękał z wierzchu? Nie wiem co robię źle, ale ostatnio każdy przygotowywany przeze mnie biszkopt pęka na górze. Jest potem ciężko coś z niego zrobić

Może dałaś za dużo środka spulchniającego? 

Odp: Ciasto na piernik

ciasteczka napisał(a): Nie wiem jak Wy, ale ja już odliczam czas do świąt Już nie mogę się ich doczekać. Niby jest masa pracy, ale uśmiech rodziny i gości jest tego wart. Kiedy nastawiacie ciasto na piernik staropolski?

Ja to ciasto zamierzam zrobić na dniach. Też już się nie mogę świąt doczekać

Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Jaką macie pogodę za oknem?

U teraz dla odmiany zrobiło się ciepło jak w lecie. Jedyna różnica to wygląd otoczenia i sposób "grzania słońca" W lecie pełno liści na drzewach, a teraz drzewa praktycznie "gołe"