Odp: Zupa z dyni

robaczek napisał(a): Jak robicie zupę dyniową to stawiacie na zupę w łagodnym wydaniu czy może z ostrą nutą?

U mnie na pikantnie. Cała rodzina polubiła ostrą nutę i teraz wszystko na pikantnie  

Odp: Herbata

  • Forum: Herbata

ciasteczka napisał(a): Jaką herbatę najczęściej kupujecie? Stawiacie na owocowe, czarne czy może zielone? A może jeszcze inne?

Zdecydowanie herbata owocowa. Zieloną mam. Zrobiłam raz i na tym koniec Zastanawiam się teraz co z nią zrobić  

Odp: Odp: Odp: Odp: Aromatyzowany olej

mocsłodkości napisał(a): misia5 napisał(a): mocsłodkości napisał(a): Ja w tym roku pokroiłam papryczki na połówki i razem z pestkami dałam do oleju. Następnie postawiłam go na średnim ogniu i doprowadziłam do wrzenia. Gotowałam około 10 minut (dłużej nie byliśmy w stanie wytrzymać ) Potem przelałam do butelek, zamknęłam je i tak sobie stoją i się przegryzają.

Masz rację. Tak przygotowywany olej jest genialny, ale jego aromat dosłownie wali po oczach, aż miło. 


Dokładnie. Potem moc takiego oleju jest nieziemska. Trochę trzeba pocierpieć żeby mieć potem coś ekstra

Ja go robię na działce. W  bloku by mi żyć nie dali. Cały korytarz by był do wywietrzenia, bo tego zapachu ciężko się pozbyć, a jak ktoś otwiera drzwi to on w takim tempie zwiewa na korytarza, że głowa mała. Przez okno nie wyleci, ale na korytarz do strzału  

Odp: Sałatki na imieniny

robaczek napisał(a): Szukam ciekawych przepisów na sałatki imieniny. Możecie polecić mi jakieś fajne przepisy, która zaskoczą i zachwycą gości? Będę wdzięczna.

A sałatka makaronowa? Też można ją podawać w wielu kombinacjach smakowych  

Odp: Mrożony groszek

ciasteczka napisał(a): Co ciekawego można wyczarować z góry zielonego groszku? Tak się złożyło, że jak na złość mąż o nim nie zapomniał i kupił dwa opakowania. Ja zaś wiedząc, że on idąc na zakupy o nim zapomina też kupiłam dwa opakowania. I teraz mamy całą szufladę w zamrażarce z groszkiem

Możesz dodawać do zupy jarzynowej, zrobić marchewkę z groszkiem. dodać do farszu do pierożków lub pasztecików. Przygotować warzywną zapiekankę  

Odp: Odp: Aromatyzowany olej

mocsłodkości napisał(a): Ja w tym roku pokroiłam papryczki na połówki i razem z pestkami dałam do oleju. Następnie postawiłam go na średnim ogniu i doprowadziłam do wrzenia. Gotowałam około 10 minut (dłużej nie byliśmy w stanie wytrzymać ) Potem przelałam do butelek, zamknęłam je i tak sobie stoją i się przegryzają.

Masz rację. Tak przygotowywany olej jest genialny, ale jego aromat dosłownie wali po oczach, aż miło. 

Odp: Masy do tortu

biedroneczki napisał(a): Jakie masy będą najlepsze do tortu obłożonego masą cukrową?

Najlepsze będą na bazie masła. Dzięki temu masa cukrowa nie zacznie się rozpuszczać. 

Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Jaką macie pogodę za oknem?

U nas też piękna złota polska jesień. Jest ciepło i słonecznie. Spacery po parku to czysta przyjemność

Odp: Katar

  • Forum: Katar

biedroneczki napisał(a): Poratujcie. Jak przetrwać katar u faceta? Normalnie można oszaleć. Ja nie wiem co z moim mężczyzną jest nie tak, ale ostatnio przechodzi katar jakby miał grypę plus anginę i gorączkę 40 stopni. Normalnie tragedia. Przydałoby się go na rękach nosić jak małe dziecko. Do tego flacha i smoczek.

Jak ja lubię ten temat O katarze mojego męża można napisać książkę Nikt tak nie cierpi jak on. Tylko on jest taki biedny. Nic nie widzi nic nie czuje i nawet głuchy się robi A jakby się jeszcze nie daj Boże gorączka trafiła. Nic tylko testament pisać  

Odp: Domowe trufle

ciasteczka napisał(a): Jak robicie trufle? Jakich dodatków używacie, by były pyszne i oryginalne? W czym je obtaczacie?

Przy domowych truflach nie trzeba niczego ekstra wystarczą doskonałe składniki i nawet jeśli obtoczysz je w samym kakao czy też kokosie wywołają uśmiech na twarzy każdego Ja obtaczam w kokosie, posiekanych orzechach, kakao lub posiekanych drobno sezamkach