Odp: Odp: Odp: Kartki świąteczne
- Forum: Kartki świąteczne
Wysłałam ale niestety kilka nie dotarło na czas. Doszły kilka dni po świętach :/
Staż w Gotujmy: 4987 dni
Miasto: -
Wysłałam ale niestety kilka nie dotarło na czas. Doszły kilka dni po świętach :/
robaczek napisał(a): misia5 napisał(a): robaczek napisał(a): Zrobiłam ciasto z delicjami. Problem w tym, że delicje "zjadły" mi wylaną na nie galaretkę. Jak wyleję kolejną porcję galaretki to mi nie rozmokną i nie rozpadną się?
Co prawda już po czasie i pewnie zrobiłaś to ciasto ale może komuś się to przyda Więc z wylaniem kolejnej porcji galaretki bym zaczekała, aż galaretka, którą "wypiły" delicje zastygnie. Dzięki temu one same staną się "twarde" i kolejna porcja zimnej już zastygającej galaretki im mnie zaszkodzi.
Tak zrobię następnym razem. To ciasto obyło się bez dodatkowej galaretki, bo się bałam, że mi biszkopty się rozlecą. Ciasto choć "łyse" było pyszne
Najważniejsze, że ciasto było pyszne
robaczek napisał(a): Zrobiłam ciasto z delicjami. Problem w tym, że delicje "zjadły" mi wylaną na nie galaretkę. Jak wyleję kolejną porcję galaretki to mi nie rozmokną i nie rozpadną się?
Co prawda już po czasie i pewnie zrobiłaś to ciasto ale może komuś się to przyda Więc z wylaniem kolejnej porcji galaretki bym zaczekała, aż galaretka, którą "wypiły" delicje zastygnie. Dzięki temu one same staną się "twarde" i kolejna porcja zimnej już zastygającej galaretki im mnie zaszkodzi.
misia5 napisał(a): biedroneczki napisał(a): Zrobiłam kruche ciasteczka. Niestety podczas pieczenia ciasteczka całkowicie zmieniły kształt. Nie są takie jak przed pieczenie. Wyglądają śmiesznie i groteskowo. Są smaczne ale patrząc na nie człowiek ma ochotę się śmiać albo płakać.
A z czego robiłaś ciasto? Chodzi mi o "mokre" dodatki typu żółtka, jajka, śmietana.
I zapomniałam zapytać czy schłodziłaś ciasto przed pieczeniem?
biedroneczki napisał(a): Zrobiłam kruche ciasteczka. Niestety podczas pieczenia ciasteczka całkowicie zmieniły kształt. Nie są takie jak przed pieczenie. Wyglądają śmiesznie i groteskowo. Są smaczne ale patrząc na nie człowiek ma ochotę się śmiać albo płakać.
A z czego robiłaś ciasto? Chodzi mi o "mokre" dodatki typu żółtka, jajka, śmietana.
skuter5 napisał(a): Na sklepowych półkach pełno młodego jęczmienia. Do czego można go użyć?
Możesz go użyć do barwienia ciasta np. na biszkopty, naleśniki, placuszki itp.
biedroneczki napisał(a): Mam mikrofalówkę bez opcji ustawiania temperatury. Jak chcę zagrzać bułkę to ona mi się gotuje :/ Instrukcja zaginęła przy przemeblowaniu. Macie pomysł co robić?
Wpisz w Google nazwę mikrofali. Powinna wyskoczyć też instrukcja obsługi
robaczek napisał(a): Chciałabym zrobić kruche ciasteczka.
Możesz użyć np. goudy.
cherry napisał(a): ciasteczka napisał(a): cherry napisał(a): Zima wróciła, śniegu co niemiara, chociaż tylko 0,5 stopnia na minusie. Za to słońce świeci, aż miło! a wiecie, że prognozy są takie, że Wielkanoc ma być biała?
U nas też zimno. Koniec poprzedniego tygodnia to był jakiś pogodowy żart.
Co do białej Wielkanocy to można się było tego spodziewać. Zielone Boże Narodzenie to Wielkanoc dla równowagi musi być biała
To nic, ulepimy śniegowego zajączka
O tak Będzie wesoło Byle tylko śnieg chciał współpracować
robaczek napisał(a): Czym barwicie ciasto naleśnikowe żeby uzyskać inne niż żółte naleśniki?
Na różowo i czerwono zabarwisz za pomocą startego buraka, na zielono zblendowanym szpinakiem, na brązowo za pomocom kakao, na mega żółto za pomocą kurkumy